Volg Oranje op het EK in Duitsland in onze luxe campers

Campertaal; het ABC voor jouw campervakantie

Handige uitleg

Weet jij wat grijs water is? Heb je wel eens gehoord van een Frans bed? Of wist jij al dat een camper een garage heeft? Als je een camper huurt, kom je vreemde termen tegen. We nemen je in een serie blogs mee in het jargon van het camperleven. We leggen je de begrippen uit. Zo weet jij alles wat je nodig hebt wanneer je een camper huurt.

Dompel je onder in de wereld van het camperleven en ontdek door deze tweede blog in een ogenblik de betekenis van deze woorden.

Camper termen

Misschien ben je een ervaren kampeerder, maar ken jij deze begrippen al? Of ga jij voor het eerst met een camper op vakantie? Dan is deze lijst met deze woorden heel prettig om door te nemen.

Huishoudaccu

Wist je dat een camper meerdere accu’s heeft? Behalve de accu van de motor heeft het leefgedeelte een eigen accu; de huishoudaccu. Elke camper heeft een huishoudaccu die 12 Volt levert, voldoende voor zaken als de verlichting, de waterpomp, de elektrische ontsteking van gasfornuis, de boiler, de koelkast en eventueel de oplaadpunten.

De meeste huishoudaccu’s kunnen een dag of twee rustig gebruik aan. Daarna moeten ze weer opgeladen worden door een stuk te gaan rijden of aan te sluiten op netspanning op een camping of camperplaats.

Grijs water

Alle campers hebben een schoon- en een vuilwatertank. Grijs water is de term voor het vuile water dat in de vuilwatertank komt nadat je het gebruikt hebt. Als je bijvoorbeeld je handen wast, komt er water uit de kraan uit de schoonwatertank en verdwijnt het na het wassen door de gootsteen naar de vuilwatertank. Je schoonwatertank is al gevuld als je de camper ophaalt. In de tank zit ongeveer 90 liter.

Je kunt het waarschijnlijk zelf ook bedenken; de vuilwatertank is vol als de schoonwatertank leeg is. Je vult en leegt de tanks bij servicepunten op de camping en een camperplaats of bij een servicestation langs de weg. Je herkent het servicepunt aan bijvoorbeeld een verkeersbord met daarop een camper en daaronder kleine golfjes.

Wil je weten hoe je de tanks vult en leegt? Kijk dan hier de twee filmpje over stroom, water en diesel en toiletcassette en vuilwatertank die op onze website staan.

Toiletcassette

Al onze campers beschikken over een toilet. Dit campertoilet heeft onder de toiletpot een toiletcassette. De cassette, waarin het sanitaire afval wordt opgevangen, is uitneembaar vanaf de buitenkant van de camper. Het legen van de toiletcassette is een klusje wat in een handomdraai is gedaan.

  • Waarschuw je medereizigers dat je de cassette weghaalt. Het toilet is dus even niet bruikbaar.
  • Zorg dat het schuifje naar de toiletpot gesloten is.
  • Haal de cassette uit de camper en ga naar het servicepunt.
  • Leeg de cassette in de daarvoor bestemde afvoer en spoel hem goed na. Gebruik de daarvoor bestemde kraan of slang van het sanitair.
  • Zorg voor een laagje schoon water in de cassette.
  • Haal een doekje over de cassette voor je deze terugplaatst.
  • Was je handen grondig.
  • Doe een dopje vloeistof of een tablet via de toiletpot in de schone cassette.

Vloeistof of een tablet zijn ongeveer twee dagen werkzaam.

Wil je het filmpje met uitleg over de toiletcassette op onze website bekijken? Klik dan hier.

Ad Blue

Ad Blue is een vloeistof dat bij Euro 6 motoren wordt gebruikt om voertuigen schoner te laten rijden. AdBlue wordt in een afzonderlijke tank in de camper opgeslagen. Het middel wordt geïnjecteerd in de hete uitlaatgassen, waardoor door een chemische reactie de uitstoot van deze campers minder is.

Het verbruik van AdBlue is per camper verschillend en wordt beïnvloed door rijgedrag. Het kan 2% van het dieselverbruik zijn, maar ook kan een volle AdBlue-tank van 15 liter genoeg zijn voor een rit van 3000 km. Dat is een verbruik van 5% van het dieselverbruik.

Op het dashboard verschijnt tijdig een bijvulherinnering. Je dient AdBlue dan binnen 100 KM bij te vullen. Bij een tankstation kun je of AdBlue tanken en/of AdBlue in de winkel kopen. Ook krijg je van ons een jerry can AdBlue mee. Zo kun je altijd AdBlue tanken, zodra je de bijvulherinnering ziet.

Garage

Bij het lezen van dit woord denk je al snel dat het de plek is waar je de camper parkeert. Niks hiervan is waar. De garage bevindt zich namelijk in de camper. Het is de opbergruimte onder het bed, die vanuit de buitenkant van de camper opengemaakt wordt.

De grootte van de garage verschilt per type camper. Hoe hoger het bed, hoe groter de garage, kun je als regel aanhouden. Bij een stapelbed kun je het onderste bed omhoog klappen, waardoor je de garage kunt vergroten. In de buscamper klap je ook het bed op om ruimte te maken. En bij een Frans bed is de instap van je bed laag, waardoor de garage minder inhoudt heeft. Integraal en half-integraal campers met enkele bedden hebben doorgaans de grootste garage.

Andere blogs

Heb je onze andere blogs en tips voor inspiratie al gezien? Via deze link kom je er meteen.

Kom langs!

Wil je de campers eens bekijken? Je bent van harte welkom op dinsdag tot en met zaterdag tussen 9 en 17 uur op onze locatie in Aalsmeer.

Neem alvast een kijkje op onze website om de informatie en foto’s van de campers te zien.

November 2023

Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 750 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2,5 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 845 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 995 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 945 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 745 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 1150 per week