Volg Oranje op het EK in Duitsland in onze luxe campers

Eenvoudig je camperrijbewijs C1 halen

In deze blog informeren we je over het C1 rijbewijs, ook wel het lichte vrachtwagenrijbewijs genoemd. Eenvoudig je camperrijbewijs C1 halen is tegenwoordig geen probleem. Sinds 1 juli 2022 zijn de eisen voor dit rijbewijs aangepast en is het traject korter dan hiervoor. Er is veel minder administratieve en technische kennis vereist.

Rijbewijs B of C1?

Voor de meeste van onze campers heb je het reguliere rijbewijs B nodig. Uitzondering is hierop type Familie Plus dubbele bedden; de meest luxe en grootste camper uit onze vloot. Hiervoor heb je het lichte vrachtwagenrijbewijs C1 nodig.

Wat kan ik met rijbewijs C1?

Met rijbewijs C1 mag je een voertuig besturen met een toegestane maximummassa tussen de 3500 kg en 7500 kg. Hierbij geldt dat het gewicht van de camper en het laadvermogen wordt gerekend dat op het kentekenbewijs staat. Kortom als je een wat grotere camper met meer gewicht wilt huren.

Wat betekent dat voor mijn campervakantie?

Normaal gesproken weinig of niets als je bij ons een andere camper dan type Familie Plus dubbele bedden huurt. Wanneer bijvoorbeeld op het kentekenbewijs staat dat het voertuig 3100 kg weegt, zoals bij de meeste van onze camper, en het laadvermogen 400 kg is, mag je gewoon met het rijbewijs B de weg op. Je camper is dan nog niet ingepakt en klaar voor de vakantie. Extra belading zoals: fietsen, inventaris en een volle watertank zijn hierin niet meegerekend.

Voor een doorsnee campervakantie zal je niet snel het toegestane gewicht van 3500 kg overschrijden, maar let er wel op bij het voorbereiden van je reis tijdens het inpakken van de camper. Als bij controle het gewicht van de camper te hoog is, kun je een flinke boete krijgen. Wil je het zeker weten? Rij dan met je camper langs een weegbrug. Bijvoorbeeld bij de plaatselijke milieustraat van de gemeente. Ook transportbedrijven en afvalverwerkers beschikken over een weegbrug waar je na het maken van een afspraak meestal wel terecht kunt.

Camperrijopleiding

De opleiding voor het rijbewijs C1 bestaat uit twee delen: een theoretisch- en een praktijkgedeelte. Om aan de opleiding voor het camperrijbewijs C1 te kunnen beginnen, moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B en een Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag inleveren.

Je kunt voor de theorie een dagopleiding bij een rijschool volgen of zelf met de theorieboeken aan de slag gaan en de e-learning met oefenexamens doen. Ook de NKC biedt leden gratis de mogelijkheid aan om te oefenen voor het theorie examen. Via de website van het CBR schrijf je je in voor de theorie-examens op een locatie naar keuze.

Wil jij je camperrijbewijs halen? Informeer dan eens bij een rijschool bij jouw in buurt. Wij van Camperhuren.nl hebben ons C1 rijbewijs bij Verkeerschool Hoek Bouma in Alkmaar gehaald en kunnen je uit eigen ervaring alles over eenvoudig je rijbewijs C1 halen vertellen.

Wil je meer informatie over eenvoudig je camperrijbewijs C1 halen? Neem dan contact met ons op.

November 2022

Contact

Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 750 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2,5 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 845 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 995 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 945 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 745 per week