Volg Oranje op het EK in Duitsland in onze luxe campers

Tol in Scandinavie

Je wilt goed voorbereid op reis voordat jouw campervakantie naar Scandinavië begint. In Scandinavië wordt voor bruggen en wegen tol geheven. Alle voertuigen die in Zweden en Noorwegen rijden, moeten tolheffingen betalen. Voor een reis naar Scandinavië heb je voor vertrek een aantal zaken hiervoor te regelen.

In deze blog leggen we alles uit over tol in Scandinavië; waar je betaalt en hoe je dat doet. Er zijn diverse manieren om de tol te betalen.

Om dit proces te vereenvoudigen én om extra kosten te voorkomen, registreer je je voor Zweden en Noorwegen, voordat je van huis vertrekt, voor een Epass24-account via epass24.com. Epass24-accounts zijn gratis en je betaalt alleen voor jouw tolheffingen.

EPASS24: REGISTRATIE AUTOMATISCHE TOLSTATIONS VOOR ZWEDEN EN NOORWEGEN

1) Maak een gratis account aan via www.epass24.com.
2) Geef aan dat het om een RENTAL wagen gaat: automatic payment; register; RENTAL. Het exacte kenteken kun je via ons 10 dagen voor vertrek opvragen.
3) Controleer je data. Het is erg belangrijk om de juiste periode in te voeren om te voorkomen dat facturen van de volgende huurder worden doorberekend.

Voorkom extra kosten
Als huurder ben je zelf verantwoordelijk voor het tijdig registreren en/of betalen van tol en facturen. Te late betaling zorgt voor eventuele verhogingen.

Indien je je niet (op tijd) registreert bij epass24.com, wordt vanwege kentekenherkenning, de rekening voor de tol naar Camperhuren.nl gestuurd. Dit kan tot wel 6 maanden na data zijn. Indien Camperhuren.nl over de door jou gehuurde camper in de door jou gehuurde periode rekeningen ontvangt, zullen we die naar je doorsturen en de extra administratiekosten en eventuele naheffingen bij je in rekening brengen.

Handig om te weten
• Via je eigen Epass24-account is het mogelijk om de passages te controleren.
• De betalingen verlopen via creditcard account of middels facturen.

De informatie loopt door onder de foto.

TOL IN DENEMARKEN

Er zijn geen tolwegen in Denemarken. Voor de Grote Belbrug (Storebæltsbroen) tussen Funen en Sjælland en voor de Sontbrug (Øresundsbroen) tussen Denemarken en Zweden moet wel tol betaald worden.

Betalen

• Contant en pinnen
Contant betalen kan in Deense kronen of euro’s, en bij de Sontbrug ook in Zweedse kronen.
Pinnen kan met een van de bekende creditcards en met een bankpas met Maestrologo.
Volg bij het naderen van een tolstation of veerdienst de borden voor pinnen (opschrift kort of card) of contant betalen.
Voor betalen van de Sontbrug, zie ook verderop.

• Tolbadge
Een tolbadge (bizz, toll tag of OBE, on board equipment) aan de binnenzijde van de voorruit maakt het betalen van tol en veergeld gemakkelijk. De tolbadge kan gebruikt worden bij bruggen, wegen en veerboten van diverse maatschappijen in Denemarken, Zweden en Noorwegen en bij veerdiensten tussen Duitsland en Denemarken. De Deense tolbadge van Brobizz is vanaf 13 april 2023 niet meer bruikbaar in Noorwegen.
De tolbadge is online verkrijgbaar via brobizz.com/en, autopass.no en easygo.com.
Volg bij het naderen van een tolstation of veerdienst de borden met een van deze aanduidingen: Bizz, BroBizz, AutoPASS. Het verschuldigde bedrag wordt dan via de tolbadge afgeboekt van je creditcardrekening.

Bruggen

Grote Beltbrug
• Campers hoger dan 2,7 m met een tolbadge moeten een tolpoort met bemanning nemen.
Een geregistreerde tolbadge levert korting op, zie voor informatie storebaelt.dk/en/prices-and-discounts/private.

• De Sontbrug
De brug tussen Denemarken en Zweden is een tolbrug. Betalen kan bij de brug met pinpas of creditcard of contact of via oeresundsbron.com/en/cash-ticket. Retourbiljetten zijn niet verkrijgbaar, maar voor wie ook terugrijdt via de Sontbrug, kan een BroPas voordelig zijn. Een BroPas werkt met kentekenregistratie of met een tolbadge (bizz) op de voorruit. Ga voor meer informatie en bestellen naar oeresundsbron.com/en/bropas.

TOL IN ZWEDEN

In Zweden betaal je geen tol voor wegen, maar voor een aantal bruggen. Stockholm en Götenborg hebben een congestiebelasting.

Bruggen

• De Sontbrug
De brug tussen Denemarken en Zweden is een tolbrug. Betalen kan bij de brug met pinpas of creditcard of contact of via oeresundsbron.com/en/cash-ticket. Retourbiljetten zijn niet verkrijgbaar, maar voor wie ook terugrijdt via de Sontbrug, kan een BroPas voordelig zijn. Een BroPas werkt met kentekenregistratie of met een tolbadge op de voorruit. Ga voor meer informatie en bestellen naar oeresundsbron.com/en/bropas.

• Tolbruggen bij Motala en Sundsvall
Voor de bruggen bij Motala en Sundsvall moet tol betaald worden. Bij het passeren van de brug wordt het kenteken geregistreerd. Meld je daarvoor, voordat je op vakantie gaat, aan bij Epass24. Lees daarvoor het onderdeel Epass24, bovenaan dit document.

Steden

• Stockholm en Götenborg
Van ieder motorvoertuig dat tussen 6 uur (Stockholm 6.30 uur) en 18.30 uur het centrum van de steden in- of uitrijdt, wordt het kenteken gefotografeerd (alleen op weekdagen).

TOL IN NOORWEGEN

Op een groot aantal wegen, tunnels en bruggen in Noorwegen wordt tol geheven. Oslo, Bergen, Kritiansand en Trondheim heffen stadstol. In de meeste gevallen zal de tolheffing automatisch worden doorberekend en is het niet nodig om te stoppen.

Tolstations

• Automatische tolstations (met camera’s)
De meeste Noorse tolstations zijn automatisch, zodat je zonder te stoppen er doorheen rijdt.
Hier wordt een opname gemaakt van alle kentekens. Omdat je met een huurcamper door een tolstation rijdt, het het dus belangrijk om vooraf je te registreren via epass24.com. Zo voorkom je dat je achteraf extra kosten betaalt!
• Bemande tolstations
Er is nog 1 tolweg waar je bij het tolpoortje moet betalen; De Atlanterhavs tunnel. Dit kan met een creditcard of contant.
• Onbemande tolstations
Bij de onbemande tolstations is het meestal mogelijk om met de creditcard of contant te betalen. De meeste onbemande tolstations kom je vooral tegen op de bergwegen. Bij deze tolpoortjes is het niet altijd mogelijk om met een creditcard te betalen. Het is daarom handig om altijd kleingeld (NOK 10 en NOK 20 muntstukken) op zak te hebben.

TOLBADGE IN DENEMARKEN, NOORWEGEN EN ZWEDEN

• Met een tolbadge (toll tag of OBE, on board equipment)
aan de binnenzijde van je voorruit kun je op een
gemakkelijke manier tol en veergeld betalen in Denemarken, Zweden en Noorwegen.
Het systeem kan gebruikt worden bij bruggen en wegen
van diverse tolmaatschappijen en bij veerdiensten
tussen Denemarken en Duitsland. Bovendien krijg je vaak een aanzienlijke korting bij gebruik van een tolbadge. De tolbadge is online verkrijgbaar bij verschillende leveranciers (autopass.no, autopassferje.no/ferjesamband (veerdiensten) en easygo.com.
• Volg bij het naderen van een tolstation of veerdienst de borden Bizz, Brobizz of AutoPASS. Het verschuldigde bedrag wordt dan via de tolbadge afgeboekt van je creditcardrekening.

 

Deze informatie is puur informatief. Camperhuren.nl is niet aansprakelijk voor de inhoud van deze tekst.
April 2023