Volg Oranje op het EK in Duitsland in onze luxe campers

Weekend weg: Drenthe en Groningen

Weekend weg in eigen land:

Drenthe en Groningen

Verrassend Drenthe en Groningen zijn historisch én modern.

Bij Noord-Nederland denken we al snel aan Friesland. Maar vergeet de buren niet! Drenthe en Groningen hebben minstens zoveel te bieden.

5000 jaar geschiedenis

In dit unieke stukje Nederland vind je een rijke historie. Verspreid over de Drentse bossen liggen meer dan 50 hunebedden. Deze prehistorische grafkamers zijn ruim vijf millennia oud! Experts geloven dat ze gebouwd zijn door de eerste boeren, maar de bouwmethodes en de betekenis van de hunebedden blijven mysterieus.

Hunebedden zijn gemaakt van zwerfkeien, die bedekt werden met aarde. Het gebruik van aarde als dakbedekking was duizenden jaren later nog steeds te zien in de beroemde plaggenhutten. In het Veenpark bij Emmen leer je meer over de veenindustrie en kun je een echt veendorp bezoeken.

Hanzestad, handelsstad

Ook Groningen heeft een luisterrijk verleden. Vanaf de late middeleeuwen was Groningen deel van het netwerk van Hanzesteden. Deze handelsgeest is nog steeds te zien in de vele pakhuizen in het centrum van de stad. Ook de belangrijke rol van religie is duidelijk te herkennen: de provincie herbergt een groot aantal historische kloosters.

Helemaal nu

Maar Drenthe en Groningen zijn zeker niet in het verleden blijven steken! De stad Groningen besteedt veel aandacht aan hedendaagse kunst. Zo werd in de jaren ‘90 het ultra-moderne Groninger museum gebouwd. De universiteit valt in de top 3 van meest vooruitstrevende natuurwetenschapsfaculteiten in Europa.

Voor een avontuurlijker dagje uit kun je terecht bij het TT-ciruit in Assen. Daar vind je regelmatig motorsport-evenementen.

Voor de kids

Ook voor de kinderen heeft het noorden veel te bieden. Zo is er bijvoorbeeld de zeehondencrèche in Pieterburen, maar ook het Nederlands Stripmuseum in Groningen en het Ellert & Brammert museum in Schoonoord.