Reserveer nu met voordeel in de meivakantie van 3 mei t/m 16 mei

Met de camper op avontuur in Gelderland

In deze blog van Camperhuren.nl staat met de camper op avontuur in Gelderland centraal. Je vindt in de provincie Gelderland niet alleen sfeervolle Hanzesteden en culinaire hotspots, maar als je geluk hebt, kom je op de Veluwe zelfs de Nederlandse Big Five tegen.

We nemen je op deze campertrip eerst mee naar het veelzijdige Barneveld. Daarna naar het prachtige Kootwijkerszand en het imposante Radio Kootwijk. In het noordelijke deel van Gelderland gaan we naar idyllisch Hattem, het Verscholen Dorp en Landgoed Tongeren met de camper op avontuur in Gelderland.

Rond al deze mooie plekken heb je ruime de keus uit grote en kleine campings en mooi gelegen camperplaatsen. Reis je met z’n tweeën of met je gezin? Kijk op onze site welke camper bij jou past voor een campervakantie in Nederland. Ga met de camper op avontuur in Gelderland!

Barneveld heeft alles

Pluimveemuseum in Barneveld Gelderland
Pluimveemuseum Barneveld

Bij de plaats Barneveld denk je aan kippen en eieren. En dat is direct zichtbaar als je Barneveld binnenrijdt op jouw reis met de camper op avontuur in Gelderland.. Op diverse plekken in het dorp word je, als het ware, welkom geheten door grote kunstwerken van bonte kippen.

Kippen knuffelen

De echte kippen lopen in De Hoendertuin van Het Pluimveemuseum. In dit veelomvattende museum is aan alle leeftijden gedacht. De expositie omvat prachtige kunstwerken, waarin de ontwikkeling van de pluimveehouderij wordt getoond. Oude broedmachines brengen je terug in de tijd. Bovendien kan je kijken naar de demonstratie eieren sorteren of meedoen aan een echte eierveiling. Daarnaast kan je een rondleiding volgen, waarbij ook wordt ingegaan op de diervriendelijke bedrijven van nu.

Voor de kinderen is er een speurtocht met Kuukel als gids en een leuke speeltuin met kippige toestellen. Je mag in het museum zelfs een kuikentje vasthouden.

Natuurlijk staat in De Koffiekamer een kopje kippensoep of een broodje ei op het menu. En aan het einde van je bezoek ben je er eindelijk achter; wat er het eerste was: de kip of het ei?

Terug in de tijd in Museum Nairac

Aan de voet van de Grote Kerk in Barneveld ligt het kleinschalige archeologische Museum Nairac. Door de interactieve themakamers beleef je verhalen uit de geschiedenis van Barneveld en de Veluwe. Het museum vertelt je de gebeurtenis van de heldhaftige torensprong van de beroemde Jan van Schaffelaar. Oude vondsten uit de grote verzameling van voormalig burgemeester Nairac staan hier ook tentoongesteld. Streekdracht, godsdienst, textiel en de komst van de Molukkers komen eveneens in de vaste tentoonstelling voorbij. Daarnaast kan je jaarlijks drie verschillende wisseltentoonstellingen over andere kunst en design bezichtigen.

De Oud Veluwse Markt is een feestelijk jaarlijks terugkerend evenement in Barneveld. In de zomer staan op zes donderdagen door het centrum van Barneveld 200 aangeklede houten kramen, afgewisseld met presentaties van oude ambachten. Op deze marktdagen ga je even terug in de tijd, wanneer de optocht in Oud Veluwse Klederdracht met boerenkapel door de straten komt. Net als bij het volksdansen of graan dorsen op het Torenplein. Tussendoor plof je neer op het terras bij restaurant De Hebberd of bij één van de vele gezellige restaurants.

Reuzen in de lucht

Tijdens het 4-daagse Internationale Ballonfiësta zie je werkelijk luchtkastelen boven Barneveld. Tientallen reusachtige luchtballonnen stijgen op vanaf de Koewei op Landgoed De Schaffelaar. Dit festival is uniek, omdat je van heel dichtbij het ballonnenfestijn meemaakt. Het festivalterrein is tegen betaling open voor bezoekers. Na afloop van het feest word je getrakteerd op spectaculaire lichtshow.

Ballonfiësta met de camper op avontuur in Gelderland
Barneveld- Ballonfiesta. Luchtballonnen stijgen op vanaf de Koewei.
Campings en camperplaatsen in Barneveld

In de omgeving van Barneveld kan je overal kamperen. Van uitgebreide parken met veel faciliteiten, als De Boshoek, tot een kleinschalige plek bij de boer, zoals Museumboerderij De Grote Glind. Zes generaties boeren hebben bij deze camperplaats hun verzamelde spullen en machines tentoongesteld.

Camperplaats Gelderland
Camperplaatsen Camping De Boshoek in Voorthuizen

Gigantische zandvlakte in Kootwijk

Tijdens je reis met de camper op avontuur in Gelderland mag je deze high light niet missen. In het midden van de Veluwe is geen bos, maar één groot open gebied. Het zijn de heidevelden en de grote zandverstuiving van het Kootwijkerszand. Hier spot je de Nederlandse Big 5.

Big 5 Veluwe met de camper op avontuur in Gelderland
De Nederlandse Big 5
De Big 5

In dit stukje Nederland leven het edelhert, het wilde zwijn, de ree, de vos en de Schotse Hooglander. Wanneer je in de vroege uurtjes vanaf je camping een wandeling of fietstocht maakt, is de kans groot dat je deze prachtige dieren tegenkomt. Op verschillende plekken op de Veluwe zijn speciale wildarena’s gemaakt, waar de Big Five komt grazen of drinken.

Met de camper op avontuur in Gelderland
Radio Kootwijk
Zuid-Afrikaanse sferen bij Radio Kootwijk

In het midden van het Kootwijkerszand staat het voormalige zenderpark Radio Kootwijk. Het is een imposant gebouw en lijkt op een kruising tussen een tempel en een sfinx. Het monumentale kolossale zendstation steekt sterk af tegen de woeste omgeving van de Veluwe. Als je wegkijkt van het gebouw zie je uitgestrekte vlaktes en grillige begroeiing. Even waan je je in een nationaal park in Zuid-Afrika. In de schoolvakanties is Radio Kootwijk opgesteld voor publiek en kan je mee op één van de avontuurlijke excursies of begeleide wandelingen.

Met de camper op avontuur in Gelderland
Kootwijkerszand
Door het Kootwijkerszand met een E-loopfiets

Wil je op een originele manier het Kootwijkerszand doorkruisen, dan huur je een E-loopfiets bij de Veluwespecialist in Otterlo. De E-loopfiets is een grote elektrische aangedreven loopfiets. De Veluwespecialist heeft verschillende routes samengesteld, waarbij je langs Radio Kootwijk komt.

Campercamping

Wil je met de camper overnachten in Otterlo? Campercamping Erfgoed de Lindenhof is een handige locatie, want het ligt vlakbij het centrum en bij de ingang van de Hoge Veluwe.

Historische Hanzestad Hattem

Met de camper op avontuur in Gelderland
Hattem

De kleine vestingstad Hattem in het noordoosten van Gelderland is geliefd om haar historische en lieflijke binnenstad. Het Voermanmuseum, het Anton Pieck museum en het Nederlands Bakkerijmuseum maken het kleine centrum van Hattem tot een aantrekkelijke plek. De musea zijn leuk voor jong en oud. Bovendien is een wandeling door de stad zeker de moeite waard.

Met de camper op avontuur in Gelderland
Bakkerijmuseum Hattem
Aan de bak bij de bakker

In het Bakkerijmuseum herleef je de rijke geschiedenis van brood en banket. Dit belevenismuseum bestaat uit vier prachtige monumenten, die met elkaar verbonden zijn door een tunnel onder de straat. Op zaterdag en tijdens de schoolvakanties kunnen kinderen zelf aan de slag tijdens een bakworkshop. Daarnaast is er een leuke speurtocht uitgezet door de vele vertrekken van het museum.

Kamperen langs de IJssel

Als je met de camper op avontuur door Nederland gaat, sta je prachtig aan het water bij IJsseldelta Marina. Hattem is vanaf daar op loop- of fietsafstand. De fietsroutes langs de IJssel en door de heide en bossen kan je tijdens je verblijf niet overslaan. Herberg Molecaten is een heerlijke plek om even te pauzeren en om de naastgelegen watermolen te bewonderen.

Het Verscholen Dorp

Met de camper op avontuur in Gelderland
Het Verscholen Dorp Vierhouten
Schuilplaats in het bos

Diep in het bos tussen Vierhouten en Nunspeet, bij Tongeren ligt het Verscholen Dorp. Een combinatie van 9 ondergrondse schuilplaatsen vormde in de Tweede Wereldoorlog een onderduikerskamp. Het werd “Pas-Opkamp” of het Geheime Dorp genoemd. Het werd door inwoners uit Vierhouten opgericht. In de periode april 1943 tot oktober 1944 hebben hier zo’n 80 mensen een veilige schuilplaats gevonden. Ter herinnering aan het kamp is een gedenkteken geplaatst en zijn 3 hutten nagebouwd. Aan de Tongerenseweg ligt een monument met twee stenen ter nagedachtenis aan de initiatiefnemers en de mensen die de ontdekking van het kamp niet overleefden. Het is een indrukwekkende stop tijdens een fietstocht of een wandeling in dit mooie deel van de Veluwe.

Glamping tussen het wild

Heb jij ook besloten om met de camper op avontuur door Nederland te gaan? En wil je wat langer blijven in deze omgeving of gewoon een weekendje weg? Reserveer dan een plek voor een camper bij 5-sterren camping De Wildhoeve in Emst. De luxe camping ligt centraal tussen alle bezienswaardigheden, attracties, dorpen, steden en uiteraard tussen de natuur in. Het wild loopt er zelfs door de achtertuin.

Wandelen over het Vlonderpad op Landgoed Tongeren

Met de camper op avontuur in Gelderland
Het Vlonderpad Tongeren Epe
Landgoed Tongeren

Landgoed Tongeren ligt op de Veluwe in de plaats Epe. Het landgoed biedt een opvallende variatie aan flora en fauna. De afwisseling van de natuur levert een verrassende wandeling op, want het loopt van berg naar dal en van droog zand naar grasland. Daarnaast wemelt het er van wild, zoals wilde zwijnen, dassen, reeën en edelherten. Aan het Wisselse Veen grenzen bossen en heidevelden. Op deze natuurlijke grens borrelt water omhoog. Er zijn drie gemarkeerde wandelroutes, die door het landgoed lopen. Ze leiden je vanzelf door het bos naar een bijzonder plek; het Vlonderpad. Terwijl je over de houten planken boven de drassige ondergrond loopt, hoor je de kikkers. En in de zomer zie je de libellen over het wateroppervlak scheren.

Camper dining

Veluws Eethuis Wissel ligt om de hoek van het Vlonderpad. Wil je je dag met een culinaire belevenis in je eigen camper afsluiten? Dit gastvrije restaurant serveert op het terrein van het restaurant lunch en diner in je eigen camper!

Met de camper op avontuur in Gelderland
Camping dining Veluws Eethuis Wissel

Zin in een campervakantie gekregen?

Ben je ook enthousiast geworden? Met de camper op avontuur in Gelderland wordt een feest met een camper van Camperhuren.nl. We helpen je graag met het boeken voor een camper voor jouw camperreis. Neem gerust contact met ons op.

Camperhuren.nl – Comfort Frans bed

Februari 2021