met de camper naar spanje

De half-integraal: stoer en comfortabel

Half-integraal

Met zijn stoere uiterlijk is de half-integraal (of semi-integraal) een populaire camper. Niet voor niks is ruim driekwart van de vloot van Camperhuren.nl een half-integraal. Hij is een mix tussen de alkoof en de integraal. Bij de half-integraal lopen de cabine en de woonruimte vloeiend in elkaar over, waardoor er een betere stroomlijning ten opzichte van de alkoof camper ontstaat. Hierdoor wordt ook de totale hoogte van de camper en daarmee het brandstofverbruik lager. Door het ontbreken van het stalen dak van de stuurcabine ontstaat er een riante doorgang tussen de woonruimte en de cabine. In vrijwel elke indeling worden de cabinestoelen daarom betrokken bij het interieur. Met de stoelen omgedraaid ontstaat een gezellige zithoek van banken en losse zetels.

De bedindelingen

Half-integralen hebben altijd een vast bed achterin. Dit kan een dwars bed zijn, een Frans bed, een Queen bed of twee enkele bedden. Wil je niet met twee maar met vier personen op pad? Kies dan voor een variant met een hefbed boven de zithoek. Dat is een bed dat tegen het dak van de camper bevestigd wordt en wat je eenvoudig naar beneden kunt laten zakken als je er in wilt slapen. Het hefbed in combinatie met een minder hoge camper heeft natuurlijk wel gevolgen voor de stahoogte, die meestal onder de 2 meter blijft steken.

Verlaagd chassis

Vanwege de vaste bedden achterin heeft de half-integraal gemiddeld meer lengte dan een alkoof. Onder deze bedden kan ook hier weer een garage worden gecreëerd die van de buitenkant bereikbaar is. De bodem van deze garages wordt vaak verlaagd waardoor de achterkant van de camper dichter op het wegdek komt. Wees daarom zeer alert bij (of vermijd) hoge hobbels en steile bergwegen. Een verlaagd chassis heeft ook een belangrijk voordeel. Het zwaartepunt van de camper verlaagt hierdoor namelijk ook, wat betere rijeigenschappen tot gevolg heeft.

Denk om je belading

De half-integraal met hefbed (4-persoons dus) is standaard van veel uitrusting voorzien, maar al die extra’s tellen ook mee voor het maximum laadvermogen. Opties als luifels, een grotere koelkast, sterke motoren en een automatische schotelantenne brengen samen ruim 100 kilo extra gewicht. Overweeg je een camper aan te schaffen? Houd daar dan rekening mee, want het maximum laadvermogen is 3,5 ton. Goed om te weten is dat alle typen campers van Camperhuren.nl een rijklaar gewicht hebben tot 2.900 kilo, een enkeling iets meer. Dat betekent dus dat je nog 500 tot 600 kilo mag meenemen.

 

De voor- en nadelen

Aantal personen: geschikt voor 2 tot 4 personen.
Afmetingen: 6 tot 8 meter lang, minimaal 2 meter hoog.
Voordelen: rijeigenschappen, stroomlijn, brandstofverbruik, sportief imago.
Nadelen: minder (slaap)ruimte, stahoogte, garage dicht op wegdek, laadvermogen.