Reserveer nu met voordeel in de meivakantie vanaf 10 nachten
met de camper naar spanje

Camper soorten: welk soort camper past bij jou?

Vier verschillende camper soorten

Er zijn zoveel verschillende camper soorten dat een camper kiezen in eerste instantie geen makkelijke keuze lijkt. Gelukkig zijn alle campers in slechts vier categorieën terug te brengen. Namelijk de alkoof camper, de half-integraal, de integraal en de buscamper. In dit blog staan we stil bij elk type en schetsen we de voor- en nadelen, zodat jij de camper kunt vinden die het beste bij je past.

Alkoof

Een alkoof camper herken je aan zo’n grote bult op het dak boven de bestuurderscabine. Misschien niet altijd even fraai, maar daaronder gaat wel een riant tweepersoonsbed schuil. Naast het alkoofbed kan de zithoek worden omgebouwd tot een bed voor twee kleine kinderen en vind je bij onze modellen óók nog een tweepersoonsbed dan wel stapelbed achterin. Bergruimte is er eveneens volop, wat de alkoof camper tot een ideale gezinscamper maakt.

De alkoof is minder goed gestroomlijnd dan campers uit de andere categorieën, waardoor hij wat windgevoeliger is en de brandstofkosten soms iets hoger liggen. Een ander aandachtspunt is het verminderde zicht omhoog vanuit de cabine vanwege de overhangende alkoof. Oppassen geblazen dus bij uitstekende dakplaten of mooie uithangborden.

Klik hier voor een uitgebreid verhaal over de alkoof camper, inclusief specificaties en alle voor- en nadelen.

Half-integraal

Met zijn stoere uiterlijk is de half-integraal een populaire camper. Hij is beter gestroomlijnd dan een alkoof en minder hoog, wat het brandstofverbruik ten goede komt. Vaak hebben deze modellen ook een verlaagd chassis wat zorgt voor betere rijeigenschappen. Een verlaagd chassis in combinatie met veel belading (in de garage) betekent wel dat de achterkant van de camper dichter op het wegdek komt. Dus wees zeer alert bij hoge hobbels en steile bergwegen.

In vrijwel elke indeling kunnen de cabinestoelen draaien zodat er een gezellige zithoek ontstaat. Achterin de camper vind je altijd een vast bed. Dit kan een dwars bed zijn, een Frans bed, een Queen bed of twee enkele bedden. Wil je twee extra slaapplaatsen creëren? Kies dan voor een variant met een hefbed boven de zithoek.

Klik hier voor een uitgebreid verhaal over de half-integraal camper, inclusief specificaties en alle voor- en nadelen.

Integraal

Het neusje van de zalm onder de campers is de integraal. Hierbij zijn de cabine en woonruimte volledig geïntegreerd, wat zorgt voor een goede isolatie. De cabine is daarnaast zeer ruim en veelal gemaakt van kunststof, wat roestvorming tegengaat. Een groot panorama voorruit zorgt voor een perfect uitzicht rondom en een grote kijkhoek naar boven. Naast een vast bed achterin de camper, bevindt zich vaak ook nog een comfortabel hefbed boven de cabine. Zo wordt alle ruimte in dit luxe kampeerhuis optimaal benut.

Vanwege de gecompliceerdere bouw van de geïntegreerde cabine is de integraal duur in aanschaf. Daar staat tegenover dat dit model erg waardevast is. Andere nadelen zijn een zwakkere kreukelzone (door gebruik van kunststof materialen) en het ontbreken van een portier aan de bijrijderskant.

Klik hier voor een uitgebreid verhaal over de integraal camper, inclusief specificaties en alle voor- en nadelen.

Buscamper

De laatste van alle camper soorten is de buscamper: een tot camper omgebouwde gesloten bestelwagen. Binnen is de buscamper erg efficiënt ingericht met als gevolg dat alles erin past: een zithoek, een (ombouw)bed, een keuken en vaak ook een douche en toilet. Ideaal omdat een buscamper bovendien rijdt als een hoge personenauto, past op een standaard parkeerplaats, lekker wendbaar is en zelfs als gewone auto te gebruiken is buiten de vakanties om.

In deze categorie ontbreekt het vooral aan (berg)ruimte. Meestal zijn de bedmaten daarom beperkt en is het meubelwerk soms krap opgesteld. Door middel van een verhoogde camperopbouw of een hefdak kunnen er eventueel twee extra slaapplaatsen worden gecreëerd. Naast het gebrek aan ruimte is een ander minpunt het warmteverlies door de grote schuifdeuren aan de zijkant.

Klik hier voor een uitgebreid verhaal over de buscamper, inclusief specificaties en alle voor- en nadelen.

Test je toekomstige camper

Tja, welk model camper heeft nou jouw voorkeur? Dit blog heeft je hopelijk een beetje wegwijs gemaakt in alle camper soorten. Ben je er nog niet helemaal uit, huur dan eens het model dat je het meeste aanspreekt. Bij Camperhuren.nl helpen wij jou graag op weg, dus loop gerust eens bij ons binnen. Tijdens een vakantie kom je er dan vanzelf achter of het de camper is die bij jou én jouw reisgezelschap past.

Twijfel je niet meer en besluit je gericht op zoek te gaan naar een eigen exemplaar? Bekijk dan hier onze verkoopcampers.