Volg Oranje op het EK in Duitsland in onze luxe campers

Wat moet je weten als je een camper huurt?

Je hebt altijd al een camper willen huren? Je bent razend nieuwsgierig hoe het is om in een camper te rijden? Je bent aan het dromen van een eigen camper voor de toekomst? En je wilt voor het eerst eens van het camperleven proeven? Vrijheid, camper inpakken voor de deur, wegrijden en het avontuur tegemoet! Maar wat moet je weten als je een camper huurt? In dit uitgebreide blog leggen we dat in het kort uit.

De volgende onderwerpen komen in dit blog aan bod:

1. Type camper, welk type is voor jouw campervakantie geschikt

2. Vroeg boeken heeft voordelen, wees er op tijd bij

3. Verzekering en borg, de zakelijke kant van camperhuur

4. Waar moet ik nog meer aan denken? Praktische extra’s

5. De route, campings en camperplaatsen

6. Waar moet ik onderweg aan denken? Over afmetingen, Diesel, Ad Blue, tol en vignetten

1. Type camper

Voordat je plannen gaat maken voor een heerlijke campervakantie, ga je je eerst verdiepen in het type camper dat je wilt huren voor jouw campervakantie. Wie reist er met je mee? Je partner, je gezin, je vrienden of misschien wel je hond? Voor alle reisgezelschappen hebben we een type camper. Binnen een type camper hebben wij meerdere campers. Je boekt bij Camperhuren.nl dus een type camper en niet een specifieke camper.

Met rijbewijs B kun je in alle campers rijden. Uitzondering is type Familie Plus dubbele bedden. Om dit type camper te rijden heb je minimaal rijbewijs C1 nodig.

1 tot 2-persoons campers

Zo zijn er de 2-persoons campers als type Compact dwars bed, Compact queen bed, Compact plus queen bed, Compact enkele bedden en natuurlijk de Buscamper enkele bedden en Buscamper dwars bed.  Deze campers hebben 1 vast bed voor 2 personen en een lengte van 6 tot ongeveer 7 meter en zijn dus makkelijk wendbaar en te parkeren.

In de camper zijn 4 zitplaatsen met gordels. Reis je met 3 of 4 personen, dan zou je een tentje mee kunnen nemen om het aantal slaapplaatsen aan te vullen. Type Compact Plus Queen bed is een 2-persoons camper, echter ruimer opgezet met veel luxe. Onze parel in de vloot. 

Campers tot 4 personen

De 4-persoons campers zijn onder te verdelen in type Comfort Plus queen bed, Comfort Frans bed, Comfort dwars bed, Comfort Plus enkele bedden en Comfort enkele bedden. Deze campers hebben een vast bed achterin en een hefbed boven het zitgedeelte. Wil je een ruime 4-persoons camper met grote stahoogte? Kies dan voor onze Comfort Plus enkele bedden. Het hefbed zit hier een stuk verder naar voren, waardoor de stahoogte ruimer is.

6-persoons campers

De 6-persoons campers in onze vloot zijn onder te verdelen in 3 types: Familie stapelbed, Familie dubbele bedden en Familie Plus dubbele bedden. De eerste camper verklapt de indeling van binnen al in zijn naam. Achterin is het vaste stapelbed. Welke kleine camperaar wil er nou niet slapen in een stapelbed in een eigen huis op wielen?

Type Familie Plus dubbele bedden is een camper met een dubbele as en de meest luxe in onze vloot. De lengte van maar liefst 8,60 m zorgt voor heerlijke ruimte in deze luxe camper; grote 2-persoons bedden, ruime zithoek, aparte douche en toilet, zeer grote garage, TV, hoge koelkast, oven, Maxfan, airco en stabilisatoren zorgen ervoor dat je reis extra comfortabel is. Het is de enige type camper in onze vloot waarvoor je minimaal rijbewijs C1 nodig hebt.

Campers voor mensen met lange benen

De comfortabele bedden in de campers verschillen van afmetingen tussen de 1.95 en 210 cm lengte. Over het algemeen hebben de campers met dwarsbedden en enkele bedden de langste bedden.

Campers met Isofix

Veel campers zijn voorzien van Isofix. Laat ons weten als je een camper met Isofix wilt reserveren. We verhuren ook reguliere autostoeltjes.

Hond mee in de camper

In type Compact dwars bed en type Comfort enkele bedden kan de hond mee. De toeslag voor de hond is €145. Vanzelfsprekend mag de hond niet op de stoelen en bedden. In veel landen moet de hond in de camper zijn aangelijnd en vastgemaakt aan de autogordel. Zorg dus voor een voldoende ruime verstelbare veiligheidsgordel om je hond mee vast te maken tijdens het rijden.

De tekst loopt door onder de foto’s van de campers.

Alle campers

Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 750 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2,5 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 845 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 995 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 945 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 745 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 1150 per week

2. Vroeg boeken heeft voordelen

De schoolvakanties en de maanden juni en september zijn enorm populair. De campers zijn in deze periodes erg geliefd en snel volgeboekt. Wees er op tijd bij als je een specifieke periode of een voorkeur voor een bepaalde camper hebt. Onze vaste klanten zijn hier al mee bekend en boeken vaak hun favoriete camper ver vooruit. Vroeg boeken heeft voordelen. Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuws en tips over onze campers? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

3. Verzekering en borg

Wat moet je weten als je een camper huurt? Het minst aantrekkelijke deel van je vakantie, heeft positieve gevolgen als je het vooraf goed regelt. Als je zonder zorgen op reis wilt, zoek dan voor vertrek eerst de zakelijke kant van je vakantie uit. De meest belangrijke hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • De All risk-verzekering is inbegrepen in de huur;
 • De kilometers zijn vrij;
 • Alle landen die op de groene kaart staan vermeld, (enkele gebieden uitgezonderd) mag je bezoeken;
 • De door de verzekering niet gedekte schade en kosten vind je terug in onze algemene voorwaarden;
 • Het eigen risico per schadegeval is €1.000;
 • Een reisverzekering sluit je af via je eigen verzekeraar;
 • Net zoals de eventuele annuleringsverzekering;
 • De afkoop van het eigen risico kun je eenvoudig verzekeren, bijvoorbeeld bij diverse verzekeraars als bijvoorbeeld Huurautopolis of Reisverzekeringblog
 • Ook de ingehouden borg krijg je bij schade via hen terug.

4. Waar moet ik nog meer aan denken?

Bij Camperhuren.nl zijn we transparant. De huurtarieven staan op onze website. Daarbij komen eenmalig de uitgifte- en innamekosten. Deze zijn €145 voor alle types m.u.v. de Familie Plus dubbele bedden; €175.

Wij staan voor service en comfort. Keukeninventaris, zoals servies, bestek en pannen zijn daarom inbegrepen in de huurprijs. Net als de noodzakelijke camperbenodigdheden waaronder stroomkabel, oprijblokken, markeringsbord, afwasteil, stoffer en blik, verswaterslang, haringen, etc.

Daarnaast verzorgen wij tegen betaling zaken om je camperreis zo aangenaam mogelijk te maken. Zo kun je bij ons je auto achter laten. Of denk bijvoorbeeld aan het huren van een tuintafel met stoelen, een linnenpakket, een Skottelbraai, Omnio-oven of een navigatiesysteem. Wij zorgen ervoor dat deze spullen voor vertrek in jouw camper voor je klaarliggen. Op die manier kun je direct beginnen aan je vakantie. Wil je je ontspannen vakantiegevoel extra lang vasthouden? Wij kunnen ook de eindschoonmaak van je camper verzorgen. Via de knop hieronder vind je alle praktische extra’s die Camperhuren.nl je te bieden heeft.

 

Praktische extra's

5. De route, campings en camperplaatsen

De één stippelt zijn route volledig uit en wil niet voor verrassingen komen te staan. De ander laat de planning los, zwerft door Europa en bekijkt de bestemming per dag. Een makkelijke manier om een leuke camping of de dichtstbijzijnde camperplaats te vinden, is via de app Campercontact. Gebruikers van de app beoordelen kampeerplekken door heel Europa, sturen wijzigingen en foto’s in en melden nieuwe locaties aan. Beheerders controleren alle nieuwe informatie en plaatsen het in de app. Zo heb je alle actuele camperlocaties bij de hand.

De kosten per verblijf hangen van een aantal factoren af: het aantal personen in je reisgezelschap, de periode van het jaar, de lengte van de camper, de ligging van de camping of camperplaats, de faciliteiten op de locatie en het land van je bestemming.  Voor een camperplaats betaal je tussen de 0 en 25 euro per nacht. Een overnachting op een camping start bij €20 en is gemiddeld €40 per nacht. In de blog “Dit kost een nacht kamperen!” van kampeerwijzer.nl lees je meer over prijsvergelijkingen voor kamperen in binnen- en buitenland.

Er bestaan diverse organisaties die korting voor je verblijf bieden, bijvoorbeeld door het kopen van een campingsgids. ACSI is zo’n campingspecialist.

“De gemiddelde prijzen van campings verschillen nogal per land.”

6. Waar moet ik onderweg aan denken?

Afmetingen

Een camper is breder, langer en hoger dan de personenauto waarin je waarschijnlijk dagelijks rijdt. Je houdt tijdens het rijden, maar ook op de camping of op camperplaatsen rekening met de afmetingen. Op de checklist en op het dashboard van jouw camper staan de afmetingen vermeldt.

Buiten het vastleggen van je camping of camperplaats, zal je, indien van toepassing op je route, doorgaans een plek op een veerboot moeten reserveren. Daarbij heb je een kenteken en meestal de lengte van de camper nodig. Het kenteken kun je 10 dagen voor vertrek bij ons opvragen. Voor de lengte kun je 7,6 m (voor type Familie Plus dubbele bedden 9 m) aanhouden of de afmetingen bekijken bij de informatie van jouw type camper op onze website.

Diesel en Ad Blue

Je zult op je reis uiteraard een aantal malen moeten tanken. Je tankt Diesel bij de reguliere pomp. Ook hou je de hoeveelheid AdBlue in de gaten. AdBlue is een toevoeging aan de diesel in een aparte tank, die gebruikt wordt om voertuigen op diesel schoner te laten rijden, volgens de Europese normen. De camper geeft aan wanneer je Ad Blue moet bijvullen. Ad Blue tank je bij de meeste grote tankstations aan de pomp of koop je los bij elk tankstation.

Ons wordt regelmatig gevraagd wat het gemiddelde gebruik van diesel van een camper is. Dat is lastig te zeggen, want dat hangt o.a. af van je rijstijl, je route, het weer, het wegdek en het type camper. Over het algemeen rijden half-integraal en integraal campers ongeveer 1:9. Een buscamper rijdt iets zuiniger en kan zelfs 1:13 halen. De alkoofcamper heeft door zijn hoogte aan de voorkant meer weerstand en verbruikt tussen 1:6 en 1:9.

Toll en vignetten

Controleer voor vertrek welke vereisten jouw route heeft. Registreer je jezelf bijvoorbeeld voor Zweden en Noorwegen, voordat je van huis vertrekt, voor een Epass24-account via epass24.com. Epass24-accounts zijn gratis en je betaalt alleen voor jouw tolheffingen. Met Epass24 passeer je eenvoudig tolpoorten én voorkom je extra kosten en boetes.

Denk ook aan de volgende zaken bij het plannen van jouw route:

 • milieupassen (m.u.v. Duitsland en Frankrijk, deze zijn aanwezig)
 • tolvignetten of -passen, zoals de Epass24 voor Zweden en Noorwegen*
 • reservering campings en camperplaatsen

Uitgebreide uitleg over tol in Scandinavië vind je op onze website bij Inspiratie in de blog “Tol in Scandinavië”.

Tol in Scandinavië

Maart 2024