Rijden met een camper; handige tips!

Lijkt een campervakantie jou één groot avontuur? Zwerven door Europa en stoppen op de mooiste plekken? Wat moet je je daar nu eigenlijk bij voorstellen? En het rijden met een camper? Hoe gaat dat? Net als een auto? Hoe hard gaat een camper? En hoeveel kilometers kan je er per dag mee rijden? Allemaal logische vragen waarop we in dit blog antwoord geven, rijden met een camper; handige tips!

Afmetingen

In vrijwel al onze campers rijd je met rijbewijs B. Het zijn dus auto’s, maar wel grote auto’s. De afmetingen van de campers verschillen per type camper. Zo zijn de lengtes van onze campers tussen de 5.99 cm en de 8.60 cm. En de breedte is rond de 2.30 cm. De zijspiegels zorgen ervoor dat je flink wat breder bent dan een personenauto.

De hoogte hangt af van het soort camper. Een buscamper is minder hoog dan een alkoofcamper. Over het algemeen is een camper logischerwijs hoger dan je eigen auto. Let op de weg dus goed op verkeersborden die aangeven wat de hoogtes en ook de breedtes van doorgangen op jouw route zijn.

Vermijd smalle wegen, kijk bij elke brug of viaduct wat de rijhoogte is en houd lantaarnpalen en uithangende takken in de gaten. Als je rustig rijdt, anticipeert en de tijd neemt, kun je optimaal genieten van je rit. Je hebt tenslotte vakantie!

Alle type campers

Draaien en manoeuvreren

Wordt het lastig om een bepaalde draai te maken of heb je niet genoeg zicht bij het inparkeren? Laat iemand buiten de camper meekijken. Dat kan een medepassagier zijn, maar ook een persoon op straat of je buurvrouw op de camping. In de achteruitrijcamera zie je niet alles.

Zorg dat je oogcontact hebt met elkaar en elkaars signalen begrijpt. Uiteraard maak je uitgebreid gebruik van je spiegels. Stap eventueel even uit om zelf de situatie van dichtbij te bekijken. Zo rijd je zeker en voorkom je schades.

In een bocht zwaait de achterkant van de camper behoorlijk uit. Gebruik je spiegels om met de bocht mee te kijken.

Denk eraan dat je een fietsendrager achterop de camper hebt. En houd rekening met een overstekende achterkant achter de achteras. Drempels, schuine opritten of oprijplaten van veerboten kunnen een behoorlijke hindernis vormen. Langzaam rijden dus en eventueel schuin eroverheen. Zo geniet je van het rijden in je camper.

Het gewicht van een camper

Onze campers wegen gemiddeld rond de 2900 kg rijklaar (dat is inclusief 90% gevulde dieseltank, gevulde 90% watertank en een bestuurder). Deze campers mogen tot 3500 kg beladen worden; de toegestane maximummassa. Je hebt dus aardig wat kilo’s over om je camper in te richten.

Wil je fietsen meenemen? Onze campers hebben een fietsenrek, dat maximaal 50 kg kan dragen. Heb je een elektrische fiets? Dan raden we je aan om de accu eraf te halen tijdens het rijden.

Een camper heeft vanwege zijn gewicht een langere remweg: houd dus genoeg afstand, in ieder geval meer dan bij een personenauto. Ook bij afdalingen merk je dat je camper zwaarder is. Probeer op het gas te remmen en voorkom dat je de rem constant indrukt. Tijdens het remmen blijft de camper goed bestuurbaar. Zorg voor vertrek voor een opgeruimde camper, zodat bij onverwacht remmen geen spullen naar voren vliegen.

Kruip je voor het eerst achter het stuur van een camper? Je kunt op ons industrieterrein een paar rondjes rijden, nadat je de camper hebt opgehaald en voordat je naar huis rijdt om de camper in te richten en klaar te maken voor jouw campervakantie.

Gewichten van een camper

Navigeren

Je kunt de navigatie op je telefoon of iPad gebruiken om je route te volgen. Deze klik je eenvoudig in het console op het dashboard van je camper.

Bij ons kun je ook navigatie bij je camperhuur reserveren. Deze navigatie is ingesteld op de snelheid en de afmetingen van de campers. Via een melding zie je dat je een te laag viaduct of brug op je route nadert en wordt er een alternatieve route voorgesteld.

Uiteraard kun je ook andere navigatiemiddelen gebruiken, zoals een papieren wegenkaart, als je maar goed op de weg en de verkeersborden blijft letten. Je bijrijder kan je daar ook bij helpen. Samen rijden verhoogt je vakantieplezier!

Op de snelweg

Op de snelweg rijdt een camper eigenlijk net als een auto. Een voordeel is dat je hoog zit en je dus goed overzicht hebt over wat er voor je op weg gebeurt.

De wind kan van invloed zijn op het rijden, dat merk je op de snelweg. Een alkoof camper vangt vanzelfsprekend meer wind dan een buscamper. Toch is elke camper zijwindgevoelig. Pas je snelheid aan bij harde wind, vooral op bruggen. Als je bij veel wind een vrachtwagen inhaalt, kun je na het inhalen behoorlijk de wind voelen. Gebruik actief je zijspiegels en laat je niet verrassen.

Rij je vooraan in de file? Houd rechts en laat andere weggebruikers passeren zodra het kan. Probeer te voorkomen dat je voor een vrachtwagen rijdt en houd voldoende afstand van de andere weggebruikers, zodat je bij onverwacht remmen voldoende ruimte hebt.

Hoe hard mag ik met een camper rijden?

Elk land in Europa heeft zijn eigen snelheidsregels. In Nederland mag je met een camper met B-rijbewijs net zo hard rijden als met een gewone auto. Bekijk wat voor jouw route van toepassing is op de snelheid. En ervaar wat met jouw camper prettig rijdt. Doorgaans is 100 km per uur de ideale snelheid op de snelweg.

Maximumsnelheden camper

Verbruik

We krijgen vaak de vraag hoeveel een camper verbruikt. Daar is niet 123 antwoord op te geven. Het is afhankelijk van je rijgedrag, het weer, het wegdek, je route, etc.

De campers rijden op Diesel en in de meeste campers is een AdBlue tank geplaatst om de uitstoot te verminderen. In een toenemend aantal steden in binnen- en buitenland zijn milieuzones van kracht. We hebben op de voorruit van onze campers milieustickers geplakt voor Frankrijk en Duitsland. Voor meer informatie over Milieuzones in Europa verwijzen je naar de website van de ANWB.

Vignetten, stickers en milieuzones

Genieten in plaats van kilometervreten

De ene camperaar heeft een bepaald reisdoel voor ogen, de andere heeft een mooie route uitgestippeld en weer een ander bekijkt ’s ochtends wat zijn bestemming van die dag is. Iedereen volgt letterlijk zijn of haar eigen weg. We willen je uit ervaring graag de volgende tip meegeven: plan niet te veel kilometers per dag en neem de tijd. Zo ervaar je meer reisplezier en voorkom je schades.

Voor een afstand van 500 km kun je minimaal 7 uur rekenen. Met een camper doe je langer over je reis dan met een auto. Het is een vervoersmiddel waar je doorgaans niet gewend bent om in te rijden. Ruim de tijd uittrekken voor je trip en zwerven over de Europese wegen is juist voor camperaars dé manier van reizen. Zo kun je genieten van de omgeving en maak je, buiten het rijden om, tijd voor ander vakantieplezier.

Om je voor te bereiden op een campervakantie verwijzen we je naar de blog op onze website met 10 gouden tips, daarin vind je ook de instructiefilm.

10 Gouden tips om je campervakantie voor te bereiden

Een beeld van de eerste vakantiedag

Op de dag van vertrek kom je je camper ’s middags ophalen. Dat is op een persoonlijke toegewezen tijd, welke je 10 dagen voor vertrek van ons krijgt doorgemaild. Met de uitgifte ben je ongeveer 1 uur zoet. Daarna rijd je naar huis, zet je de camper voor de deur op stroom of houd je de koelkast koud via de gasbron. Deel één van je vakantie is begonnen!

Vervolgens laat je de camper in, bekijkt alles nog eens goed en maakt jezelf klaar voor vertrek. Er zit best wat werk aan een reis met een camper, maar je zult merken dat dat rommelen in en rond de camper een aangenaam onderdeel van je vakantie wordt.

Wij adviseren je om op je eerste dag een bestemming te kiezen op maximaal 1 uur rijden van je woonplaats. Op deze manier gun je jezelf even de tijd om te wennen aan het rijden met de camper. Op een camperplaats of camping installeer je de camper voor de eerste nacht.

Op deze plek kun je, maar dat hoeft niet, alles uitstallen. Je kan meteen even oefenen met inparkeren, het waterpas zetten van de camper, het uitdraaien van de luifel en het openen van de gasfles voor warm water, het gasfornuis of de kachel. Ook ervaar je gelijk of je alles al een beetje kunt vinden in de camper en of je je spullen op handige plekken hebt opgeborgen.

Door de eerste dag niet te ver te rijden, kun je alle vaardigheden van een camperaar op je gemak en zonder haast oefenen.

Heb je op dat moment nog vragen? Bekijk nog een keer de instructiefilm. En kom je er echt niet uit? Neem dan contact op met het servicenummer van Camperhuren.nl, wat op je checklist van de camper staat.

Helemaal tevreden? Open een drankje en ga lekker voor je camper zitten. Proost! Je vakantie is nu echt begonnen!

Februari 2024

Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 750 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2,5 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2,5 Prijs v.a. € 775 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 845 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 995 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 945 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 745 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 1150 per week