In de zomer of nazomer er nog op uit?

Rijden met een camper – tips voor beginners!

Het rijden met een camper is makkelijker dan je denkt! Het is vergelijkbaar met het rijden in een auto, alleen is het voertuig wat groter dan je gewend bent. Met de juiste tips weet je precies wat je te wachten staat en ga je zorgeloos op reis.

In dit blog kom je te weten wat jij je moet voorstellen bij het rijden in een camper en waar je op moet letten. Verder vertellen wij je hoe hard je met een camper kunt rijden, het verbruik en hoeveel kilometers per dag we adviseren om te rijden. Lees hieronder onze beginners tips!

1. Tips vóórdat je gaat rijden met een camper

We beginnen met tips die je moet weten voordat je de camper in stapt. Een goede voorbereiding is het halve werk en voorkomt problemen onderweg!

Ben op hoogte van de afmetingen

In bijna al onze campers rijd je met rijbewijs B. Het zijn dus auto’s, maar wel grote auto’s. De afmetingen van de campers verschillen per type camper. Zo zijn de lengtes van onze campers tussen de 5.99 cm en de 8.60 cm. En de breedte is rond de 2.30 cm. De zijspiegels zorgen ervoor dat je flink wat breder bent dan een personenauto, het is belangrijk om hier van bewust te zijn.

De afmetingen staan op een sticker in de buurt van het stuur en op de checklist van je camper. Op die manier heb je de afmetingen ook tijdens het rijden bij de hand. Dit kan veel stress (en schade) voorkomen als je onder lage viaducten en smalle weggetjes gaat rijden.

Weet het gewicht van de camper

Onze campers wegen gemiddeld rond de 2900 kg rijklaar (dat is inclusief 90% gevulde dieseltank, gevulde 90% watertank en een bestuurder). Deze campers mogen tot 3500 kg beladen worden; de toegestane maximummassa. Je hebt dus aardig wat kilo’s over om je camper in te richten.

Wil je fietsen meenemen? Onze campers hebben een fietsenrek, dat maximaal 50 kg kan dragen. Heb je een elektrische fiets? Dan raden we je aan om de accu eraf te halen tijdens het rijden.

Meer weten over het maximale toegestane gewicht van een camper? Lees het artikel van NKC.

Bereid de camper voor op het rijden

Deze tips zijn misschien voor de hand liggend; maar altijd goed om te benoemen:

  • Zorg ervoor dat alle lades, luikjes en klepjes gesloten zijn, zo voorkom je dat het inventaris door de camper heen schuift tijdens het rijden.
  • Sluit ook alle rolgordijnen. Dit voorkomt dat de zon fel naar binnen schijnt tijdens het rijden én houdt de hitte buiten in de zomer.
  • Stel je spiegels goed af en doe dit telkens als je van bestuurder wisselt.
  • Heb je een vignet nodig? Plak deze dan op de geschikte plaats, zonder dat het de bestuurder belemmert.
Onze campers en afmetingen

2. Tips voor het rijden met een camper

Nu je goed bent voorbereid is het tijd om aan het échte werk te beginnen: het rijden in een camper. Als beginner kan dit spannend zijn, maar met de onderstaande tips moet het jou wel lukken!

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Kruip je voor het eerst achter het stuur van een camper? Als je een camper huurt bij ons, kun je na het ophalen van de camper een paar rondjes rijden bij ons op het industrieterrein. Je kunt dit doen voordat je naar huis rijdt om de camper in te richten en klaar te maken voor jouw campervakantie.

Tip: probeer ook alle bijzondere manoeuvres, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Rijd een stukje achteruit, probeer fileparkeren of achteruit insteken en keren op de weg. Het industrieterrein is een veilige plek waar je in alle rust kunt oefenen.

Vraag om hulp bij draaien en manoeuvreren

Wordt het lastig om een bepaalde draai te maken of heb je niet genoeg zicht bij het inparkeren? Laat iemand buiten de camper meekijken. Dat kan een medepassagier zijn, maar op vakantie kan het ook een persoon op straat of je buurvrouw op de camping zijn. In de achteruitrijcamera zie je niet alles, dus het is belangrijk om op tijd om hulp te vragen!

Zorg dat je oogcontact hebt met elkaar en elkaars signalen begrijpt. Uiteraard maak je uitgebreid gebruik van je spiegels. Stap eventueel even uit om zelf de situatie van dichtbij te bekijken. Zo rijd je zeker en voorkom je schades.

Uitzwenken van de camper

Ook goed om rekening mee te houden: een camper kan uitzwenken. Hoeveel dit is kun je zien aan de afstand van het achterwiel tot aan de achterkant van de camper. In bochten kan de achterkant behoorlijk uitzwenken. Kijk altijd goed in je spiegels zodat je weet hoe de camper in bochten uitzwaait. Zorg ervoor dat je bochten altijd ruim neemt en rijd ruim om obstakels heen.

Houd ook rekening met een eventuele fietsendrager die achterop de camper zit. Drempels, schuine opritten of oprijplaten van veerboten kunnen een behoorlijke hindernis vormen. Rijd eventueel schuin over drempels heen. Voor alle bijzondere verrichtingen geldt: rijd rustig, voorspelbaar en anticiperend.

Lange remweg door veel gewicht

Een camper heeft vanwege zijn gewicht een langere remweg: houd dus genoeg afstand, in ieder geval meer dan bij een personenauto. Ook bij afdalingen merk je dat je camper zwaarder is. Probeer op het gas te remmen en voorkom dat je de rem constant indrukt. Tijdens het remmen blijft de camper goed bestuurbaar. Zorg voor vertrek voor een opgeruimde camper, zodat bij onverwacht remmen geen spullen naar voren vliegen.

Al onze campers zijn voorzien van ABS. Je hoeft dus niet bang te zijn om hard te remmen als het nodig is, de remmen blokkeren namelijk niet en de camper blijft bestuurbaar. Probeer het harde remmen wel zo veel mogelijk te voorkomen.

Bij het harde remmen komen tips uit de voorbereiding goed van pas; door het sluiten van kastjes en opruimen van de camper voorkom je dat alles door de camper heen vliegt!

Houd rekening met zijwind

Een camper is groot in omvang, waardoor het voertuig veel wind kan vangen. Let hierbij op! Een alkoof camper vangt vanzelfsprekend meer wind dan een buscamper, toch is elke camper zijwindgevoelig. Onze tip is om je snelheid aan te passen bij hevige windstoten, met name op bruggen. Houd er ook rekening mee dat je een flinke windzwieper kunt krijgen als vrachtwagens je inhalen. Gebruik actief je zijspiegels en laat je niet verrassen.

Sociaal rijden

Als camper ben je doorgaans wat langzamer dan andere weggebruikers. Rijd op snelwegen zoveel mogelijk op de rechterrijstrook. Rijd je links? Houd het verkeer achter je goed in de gaten en maak ruimte als er snellere voertuigen langs moeten.

Rij je vooraan in de file? Houd rechts en laat andere weggebruikers passeren zodra het kan, dit voorkomt irritaties. Probeer te voorkomen dat je voor een vrachtwagen rijdt en houd voldoende afstand van de andere weggebruikers, zodat je bij onverwacht remmen voldoende ruimte hebt.

Navigeren

Je kunt de navigatie op je telefoon of iPad gebruiken om je route te volgen. Deze klik je eenvoudig in het console op het dashboard van je camper.

Uiteraard kun je ook andere navigatiemiddelen gebruiken, zoals een papieren wegenkaart, als je maar goed op de weg en de verkeersborden blijft letten. Je bijrijder kan je daar ook bij helpen. Samen rijden verhoogt je vakantieplezier!

Let op de route

Bij ons kun je ook navigatie bij je camperhuur reserveren. Deze navigatie is ingesteld op de snelheid en de afmetingen van de campers. Via een melding zie je dat je een te laag viaduct of brug op je route nadert en wordt er een alternatieve route voorgesteld.

Bij de route moet je altijd vooraf rekening houden met de hoogte van de camper. Een buscamper is al hoger dan een personenauto en ook met een alkoof- of integraalcamper is het belangrijk om de hoogte in de gaten te houden. Let op de weg en kijk goed op verkeersborden die aangeven wat de hoogtes en ook de breedtes van doorgangen op jouw route zijn.

Wij adviseren ook altijd om de route zo veel mogelijk aan te passen aan de camper. Vermijd zo veel mogelijk smalle wegen, kijk bij elke brug of viaduct wat de rijhoogte is en houd lantaarnpalen en uithangende takken in de gaten. Als je rustig rijdt, anticipeert en de tijd neemt, kun je optimaal genieten van je rit. Je hebt tenslotte vakantie!

Wissel voldoende af

Ben je met twee of meer personen onderweg? Zorg dan voor voldoende afwisseling bij het rijden. Dit is niet alleen goed om de concentratie erbij te houden, maar ook fijn bij ongelukjes of noodgevallen. Denk bijvoorbeeld aan ongelukjes op vakantie waarbij iemand een enkel omzwikt of een been breekt. De ander moet wel met vertrouwen in de camper kunnen rijden.

Hoe hard mag ik met een camper rijden?

Elk land in Europa heeft zijn eigen snelheidsregels. In Nederland mag je met een camper met B-rijbewijs net zo hard rijden als met een gewone auto. Bekijk wat voor jouw route van toepassing is op de snelheid. En ervaar wat met jouw camper prettig rijdt. Doorgaans is 100 km per uur de ideale snelheid op de snelweg.

Rijden in de bergen

Ga je naar een bestemming in een heuvellandschap of in de bergen? Zorg er dan voor dat je goed de hellingproef oefent voordat je in dit soort gebieden gaat rijden. Meer tips lees je in ons blog over het rijden in de bergen met een camper.

Meer over rijden in de bergen

Verbruik

We krijgen vaak de vraag hoeveel een camper verbruikt. Daar is niet 123 antwoord op te geven. Het is afhankelijk van je rijgedrag, het weer, het wegdek, je route, etc.

De campers rijden op Diesel en in de meeste campers is een AdBlue tank geplaatst om de uitstoot te verminderen. In een toenemend aantal steden in binnen- en buitenland zijn milieuzones van kracht. We hebben op de voorruit van onze campers milieustickers geplakt voor Frankrijk en Duitsland. Voor meer informatie over Milieuzones in Europa verwijzen je naar de website van de ANWB.

Vignetten, stickers en milieuzones

Genieten in plaats van kilometers maken

De ene camperaar heeft een bepaald reisdoel voor ogen, de andere heeft een mooie route uitgestippeld en weer een ander bekijkt ’s ochtends wat zijn bestemming van die dag is. Iedereen volgt letterlijk zijn of haar eigen weg. We willen je uit ervaring graag de volgende tip meegeven: plan niet te veel kilometers per dag en neem de tijd! Zo ervaar je meer reisplezier en voorkom je schades.

Voor een afstand van 500 km kun je minimaal 7 uur rekenen. Met een camper doe je langer over je reis dan met een auto. Het is een vervoersmiddel waar je doorgaans niet gewend bent om in te rijden. Ruim de tijd uittrekken voor je trip en zwerven over de Europese wegen is juist voor camperaars dé manier van reizen. Zo kun je genieten van de omgeving en maak je, buiten het rijden om, tijd voor ander vakantieplezier.

Om je voor te bereiden op een campervakantie verwijzen we je naar de blog op onze website met 10 gouden tips, daarin vind je ook de instructiefilm.

10 Gouden tips om je campervakantie voor te bereiden

2. Tips voor na het rijden

Je hebt je eerste bestemming bereikt. Hieronder geven we tips hoe je jouw camper snel klaarmaakt voor gebruik.

Zet de camper recht

Gebruik oprijblokken om de camper recht te zetten. Zorg ervoor dat ze waterpas staan. De oprijblokken leg je altijd met de hoge kant helling af zodat je niet kan afglijden.

Tip: Bij een zachte ondergrond kun je de blokken het best ondersteboven neerleggen. Dan zakken ze niet zomaar weg in de grond.

Installeren en voorbereiden

Vervolgens sluit je de stroom aan en zet je de apparatuur aan. Hierna is de camper helemaal klaar voor gebruik!

Tips tijdens de vakantie:

  • Sluit alle luiken en ramen als je op pad gaat. Dit voorkomt diefstal en bijvoorbeeld waterproblemen bij onverwachts slecht weer.
  • Klap de luifel in bij slecht weer of verwachtingen van slecht weer; zo voorkom je schade aan de luifel.
  • Draai ook de luifel in als je niet bij de camper bent.
  • Zorg ervoor dat je de camper voldoende ventileert.

De eerste vakantiedag van een beginnende camperaar

Op de dag van vertrek kom je je camper ’s middags ophalen. Dat is op een persoonlijke toegewezen tijd, welke je 10 dagen voor vertrek van ons krijgt doorgemaild. Met de uitgifte ben je ongeveer 1 uur zoet. Na het ophalen oefen je wat bijzondere manoeuvres op het industrieterrein. Vervolgens rijd je naar huis, zet je de camper voor de deur op stroom of houd je de koelkast koud via de gasbron. Deel één van je vakantie is begonnen!

Je laadt de camper in, bekijkt alles nog eens goed en maakt jezelf klaar voor vertrek. Er zit best wat werk aan een reis met een camper, maar je zult merken dat dat rommelen in en rond de camper een aangenaam onderdeel van je vakantie wordt.

Wij adviseren je om op je eerste dag een bestemming te kiezen op maximaal 1 uur rijden van je woonplaats. Op deze manier gun je jezelf even de tijd om te wennen aan het rijden met de camper. Op een camperplaats of camping installeer je de camper voor de eerste nacht.

Op deze plek kun je, maar dat hoeft niet, alles uitstallen. Je kan meteen even oefenen met inparkeren, het waterpas zetten van de camper, het uitdraaien van de luifel en het openen van de gasfles voor warm water, het gasfornuis of de kachel. Ook ervaar je gelijk of je alles al een beetje kunt vinden in de camper en of je je spullen op handige plekken hebt opgeborgen.

Door de eerste dag niet te ver te rijden, kun je alle vaardigheden van een camperaar op je gemak en zonder haast oefenen.

Heb je op dat moment nog vragen? Bekijk nog een keer de instructiefilm. En kom je er echt niet uit? Neem dan contact op met het noodnummer van Camperhuren.nl, wat op je checklist van de camper staat.

Helemaal tevreden? Open een drankje en ga lekker voor je camper zitten. Proost! Je vakantie is nu echt begonnen!

Juni 2024

Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 750 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2,5 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 845 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 995 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 945 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 745 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 1150 per week