Aantrekkelijke last minutes in mei en juni!

Camper rijden rijbewijs

Een camper rijden rijbewijs brengt voor de (beginnende) camperbestuurder vaak veel vragen met zich mee. Zo maken zij kennis met begrippen waarvan zij nog nooit gehoord hebben. Uiteindelijk zien ze door de bomen het bos niet meer. En is het een raadsel of ze nu over een rijbewijs B, C, C1, D óf D1 moeten beschikken. Kort gezegd hangt dit af van het maximaal gewicht van de camper én het maximaal aantal personen dat de camper kan vervoeren. Om je het duidelijk uit te leggen geven wij een overzicht van relevante begrippen, gaan we dieper in op rijbewijs B, lichten we alle rijbewijzen verder toe én sluiten we af met onze eigen vereisten om een camper te huren. Aan de slag!

Campers huren

Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 745 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 1150 per week

Wat voor begrippen moet je kennen?

Maximaal trekgewicht: een typische term als je zoekt naar informatie over een camper rijden rijbewijs. Het betekent redelijk letterlijk de woorden an sich zeggen. Namelijk: het (maximale) gewicht dat een auto mag trekken. Dit is terug te vinden op het kentekenbewijs van een auto. Op dit bewijs moet je vervolgens kijken naar het geremd gewicht.

Massa rijklaar: dit gaat over de massa van het voertuig in rijklare (en dus: onbeladen) toestand. Dat is inclusief koelvloeistof, brandstof (voor 90% gevuld), reservewiel, gereedschap én bestuurder van 75kg. Ook dit is terug te vinden op het kentekenbewijs.

Massa ledig gewicht: ook wel het gewicht van het voertuig zonder passagiers en lading. De wegenbelasting wordt ook op basis van dit gewicht bepaald. Hoe je dit berekend? Neem het massa rijklaar gewicht en haal hier 100kg vanaf. Dat is de norm die door de overheid aangehouden wordt.

Maximale laadvermogen: ook dit is redelijk letterlijk wat het woord aangeeft. Het maximaal gewicht van spullen én mensen dat mee mag in een camper. Te berekenen door het massa rijklaar van de toegestane maximale massa af te halen.

Toegestane maximale massa: het maximaal toegestane gewicht van een beladen aanhanger of caravan.

Wat voor camper mag je met een rijbewijs B besturen?

De meeste autobestuurders gaan voor camper rijden rijbewijs B – ook wel een ‘regulier’ rijbewijs. Hiermee mag je een voertuig tot een maximaal gewicht van 3.500kg besturen. Ook mag je hiermee een voertuig besturen dat geschikt is om maximaal 8 personen te vervoeren. Als het een zwaarder voertuig óf een voertuig betreft die méér dan 8 personen vervoerd moet je over een groter rijbewijs beschikken. Bij campers komt het nauwelijks voor dat het vervoer biedt voor méér dan 8 personen.

Wat voor rijbewijzen zijn er?

Camper rijden rijbewijs: zoals benoemd zijn er verschillende rijbewijzen: een rijbewijs B, C, C1, D én D1. Een rijbewijs B voldoende voor een gemiddelde personenauto. Ook voor de kleinere campers is dit vaak voldoende. Gaat het om een zwaardere camper? Dan kan het nodig zijn om een rijbewijs C(1) te halen. En als het voertuig méér dan 8 personen kan vervoeren moet zelfs een rijbewijs voor autobus (rijbewijs D) gehaald worden. Om je een duidelijk overzicht te geven hebben wij alle relevante info hieronder geplaatst.

Max. gewicht camper

Max. aantal zitplaatsen (jezelf niet meegerekend)

Rijbewijs

Tot 3.500 kilo

8

Rijbewijs B

Tussen 3.500 en 7.500 kilo

8

Rijbewijs C1

Meer dan 7.500 kilo

8

Rijbewijs C

nvt

9 tot 16

Rijbewijs D1

nvt

Meer dan 16

Rijbewijs D

Waar moet je voor een camper huren bij ons aan voldoen?

Kortom: een camper rijden rijbewijs is doorgaans voldoende met een rijbewijs B. Hierbij stellen wij de aanvullende eisen dat je minimaal 25 jaar bent én minimaal 5 jaar over een geldig Nederlands rijbewijs moet beschikken. Niet Nederlandse bestuurders moeten in het bezit zijn van een geldig internationaal rijbewijs dat in het land van herkomst aangevraagd kan worden. Verder verwachten wij dat de huurder onze instructies nauwlettend opvolgt. Zo raden wij bijvoorbeeld aan om een maximale snelheid van 100-110 km/uur te rijden.

Welke camper past bij jou?