Volg Oranje op het EK in Duitsland in onze luxe campers

Camper rijden

Een camper rijden is gemakkelijker dan je op voorhand zou denken. Als je gewend bent om auto te rijden, is het dan ook zéker te doen om een camper te besturen. Wél is het goed om vooraf goed na te gaan waar je overal rekening mee moet houden. Daarom hebben wij ook tips op een rijtje gezet. Houdt namelijk rekening met de grootte van de camper, let op met parkeren én achteruit rijden, houd je aan een (mindere) snelheid mét ruime afstand van anderen én ga tot slot na welk rijbewijs je moet hebben. Bij verdere vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Campers huren

Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 745 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 1150 per week

Houd rekening met de grootte tijdens een camper rijden

Houd rekening met de grootte tijdens een campervakantie. Zo is een camper vaak wel één hele meter breder dan een gemiddelde auto. Leer jezelf aan om dichterbij de linkerstreep op de weg te rijden. Pas de onderste spiegels aan zodat je kan zien waar de camper zich op de weg bevindt. Bij bochten is het belangrijk om te weten dat de achterwielen niet in dezelfde richting staan als de voorwielen. Deze nemen namelijk een kortere route. Blijf daardoor rijden tot de objecten je eigen lichaam gepasseerd zijn. En houd de spiegels in de gaten om te controleren of je niks raakt. Ook de achterkant van de camper kan tijdens een camper rijden uitzwenken. Daarom is het van belang om de bochten langzaam aan te nemen. Ook hier is het belangrijk om de mogelijke obstakels in de spiegels in de gaten te houden. Maak wijde bochten én geen scherpe bochten om mogelijke schade te voorkomen.

Parkeren en achteruit rijden met een camper rijden

Met een camper rijden is het aan te raden om krappere parkeerplaatsen te vermijden. Zéker als het zicht op de obstakels minimaal is. Ook is het vaak handig om iemand te hebben die aanvullende instructies geeft tijdens het inparkeren. Leer jezelf verder aan om te vertrouwen op de spiegels van de camper. Zo is het over je schouder kijken én gebruik maken van de achteruitkijkspiegel – zoals veel gedaan wordt in een auto – vaak níet handig. Ook is het belangrijk om niet volledig op de achteruitkijk monitor te vertrouwen. Deze is vaak gericht op de grond en houd géén rekening met obstakels die hoger staan (zoals borden en laaghangende takken). Een compacte camper occasion die achteruit rijdt is verder vergelijkbaar met een auto. Zo moeten de spiegels gesteld worden dat de zijkanten van de camper te zien zijn tot en met de bumper.

Houd snelheid & afstand tijdens een camper rijden

Zware voertuigen hebben meer tijd nodig om te remmen dan lichtere voertuigen. Daarom is het ook belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens een camper rijden. Hoeveel tijd dit is verschilt. Omdat je de rijsnelheid zelf in de hand hebt, is het ook aan te raden om deze te minderen. Hier bespaar je direct wat extra benzine mee. Verder is het aan te raden om de volgafstand op het voertuig voor je te minderen. Dat is namelijk de beste manier om ongelukken te voorkomen. Een ander voordeel: er ontstaan natuurlijke ruimtes op de weg tussen jou en andere weggebruikers. Daardoor is het ontspannender rijden én fijner om rustig op locatie aan te komen.

Welk rijbewijs heb ik nodig om in een camper te rijden?

Een camper rijden van maximaal 3.500 kilogram die maximaal 8 personen vervoert mag bestuurd worden met een ‘normaal’ rijbewijs B. Voor zwaardere campers heb je een rijbewijs C of zelfs C1 nodig. Met het gewicht wordt de maximaal toegestane maximummassa bedoeld. Dat bestaat uit het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Campers of bussen met méér dan acht zitplaatsen mogen alleen gereden worden als je een busrijbewijs hebt (D of D1). Hieronder vind je een overzicht wanneer je over welk rijbewijs moet beschikken.

Max. gewicht camper Max. aantal zitplaatsen (jezelf niet meegerekend) Rijbewijs
Tot 3.500 kilo 8 Rijbewijs B
Tussen 3.500 en 7.500 kilo 8 Rijbewijs C1
Meer dan 7.500 kilo 8 Rijbewijs C
N.v.t. 9 tot 16 Rijbewijs D1
N.v.t. Meer dan 16 Rijbewijs D

 

Welke camper past bij jou?