Reserveer nu met voordeel in de meivakantie vanaf 10 nachten

Camper rijden met rijbewijs B

Een camper rijden met rijbewijs B is in veel gevallen mogelijk. Toch is het af en toe lastig te bepalen of je nou een rijbewijs B, C(1) óf D(1) moet hebben. Dit hangt af van het maximale gewicht van de camper én het maximaal aantal personen dat je mag vervoeren. Daarom lichten wij graag toe wanneer je een camper kan rijden en met welk rijbewijs. Houd er rekening mee dat campers een stukje groter én zwaarder zijn dan een personenauto. Ook kan het zijn dat je een ander rijbewijs nodig hebt. Lees snel verder om erachter te komen!

Campers huren

Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 745 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 1150 per week

Mag je camper rijden met rijbewijs B?

Ja. Een camper rijden met rijbewijs B is toegestaan als het een maximaal gewicht heeft van 3.500 kg. En als de camper geschikt is voor het vervoeren van maximaal 8 personen. Als de camper zwaarder is, dan heb je (helaas) níet genoeg aan een rijbewijs B. Het is dan nodig om een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) te halen. Met het gewicht van een compacte camper occasion wordt de toegestane maximummassa bedoeld. En dat bestaat uit het lege gewicht plus het maximale laadvermogen.

Begrippen voor een camper rijden

Om verder in te gaan op een camper rijden met rijbewijs B is het handig om alle begrippen helder te hebben. Zo zijn er meerdere – niet alledaagse – termen die voorbij zullen komen. Uiteindelijk is dit de basis om te bepalen of je een camper mag besturen met een rijbewijs B. Of met een ander rijbewijs.

Maximaal trekgewicht

Dit begrip is letterlijk wat het betekent: het gewicht dat een auto mag trekken. Dit staat aangegeven op het kentekenbewijs, waarbij je moet kijken naar het geremd gewicht. Dit is ook wel het gewicht dat je mag trekken bij een aanhanger met remmen. Heb je een kentekencard? Dan is het aangegeven als technisch maximum massa AHW (geremd).

Massa rijklaar

Dit gaat over de massa van het voertuig in rijklare en onbeladen status. Dus: inclusief koelvloeistof, smeermiddelen, brandstof (voor 90% gevuld), reservewiel én eventueel gereedschap. Ook de bestuurder (van 75kg) wordt hiertoe gerekend. Ook dit begrip staat aangegeven op het kentekenbewijs.

Massa ledig gewicht

Dit is het gewicht van het voertuig zónder passagier en lading. Op basis van het gewicht wordt ook de hoogte van de wegenbelasting bepaald. De norm die door de overheid aangehouden wordt is het massa rijklaar gewicht min 100kg.

Maximale laadvermogen

Dit is het maximale gewicht van spullen (en mensen) dat in een camper meegenomen mag worden. Berekend door de massa rijklaar van de maximaal toegestane massa af te halen.

Toegestane maximale massa

Dit is het maximaal toegestane gewicht van een beladen aanhanger of caravan.

Wat voor rijbewijzen zijn er?

Nu alle begrippen helder zijn is het makkelijk om erop in te gaan of een camper rijden met rijbewijs B toegestaan is tijdens een camperreis Europa. Als de toegestane massa hoger is dan 3.500kg en de camper niet méér dan 8 personen vervoerd is een groot rijbewijs (C of C1) nodig. Sinds 2013 is het mogelijk om hier rijlessen in te volgen en een examen af te leggen voor een rijbewijs C1. Als er méér dan 8 personen vervoerd worden is het nodig om voor rijbewijs D (autobus) te gaan. Gelukkig komt dit bij campers nauwelijks voor in de praktijk. Hieronder volgt een overzichtelijke tabel waarin je af kan lezen over welk rijbewijs je moet beschikken.

Max. gewicht camper

Max. aantal zitplaatsen (uzelf niet meegerekend)

Rijbewijs

Tot 3.500 kilo

8

Rijbewijs B

Tussen 3.500 en 7.500 kilo

8

Rijbewijs C1

Meer dan 7.500 kilo

8

Rijbewijs C

N.v.t.

9 tot 16

Rijbewijs D1

N.v.t.

Meer dan 16

Rijbewijs D

Huur een camper met rijbewijs B

Bij Camperhuren.nl moet je voor het huren (én natuurlijk besturen) van een camper minimaal een rijbewijs B bezitten. Vaak is dit ook direct voldoende. Wél moet de bestuurder ook minimaal 25 jaar oud zijn én minimaal 5 jaar over een geldig Nederlands rijbewijs B beschikken. Niet Nederlandse bestuurder dienen in het bezit te zijn van een geldig internationaal rijbewijs. Dit kan eenvoudig in het land van herkomst worden aangevraagd. Het is belangrijk dat gehuurde camper alléén bestuurd mag worden door de vooraf opgegeven bestuurder. Ook dient deze bestuurder onze instructies op te volgen om zo voorzichtig én veilig op campervakantie te gaan. Zo adviseren wij een snelheid van 100 á 110 km/uur.

Welke camper past bij jou?