Volg Oranje op het EK in Duitsland in onze luxe campers

Camper groot rijbewijs

Met een camper groot rijbewijs weet je zeker dat je ruimte genoeg hebt. Ook is een camper gemakkelijker te besturen dan de meesten denken. Daarom is het ook mogelijk om in de meeste campers met een rijbewijs B te rijden. Een camper mag dan maximaal acht zitplaatsen bieden. En ook níet meer dan 3.500 kilogram wegen. Dit is inclusief de personen in de camper zelf én de bagage. Voor zwaardere campers is dus een groot rijbewijs nodig. Tot 7.500 kilogram volstaat rijbewijs C1, als het om méér gewicht gaat is een rijbewijs C vereist. Omdat het rijden in een grote camper anders is dan in een auto zal dit even wennen zijn.

Campers huren

Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 745 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 1150 per week

Welk rijbewijs nodig voor een camper?

In Nederland is een camper groot rijbewijs (rijbewijs C1) verplicht voor alle campers tussen de 3.500 en 7.500 kilogram. Als een grote camper lichter dan 3.500 kilogram is dan kan je gewoon met een autorijbewijs B de weg op. Als je de keuze voor een grote camper hebt gemaakt, is het dan ook het overwegen waard om een camperrijbewijs te halen. Een aandachtspunt is dan om er op te letten dat het gewicht van de camper en het laadvermogen wordt gerekend dat op het kentekenbewijs staat. In de praktijk werkt dit vaak tóch net even iets anders.

Hoe werkt een groot rijbewijs in de praktijk?

Zoals kort benoemd werkt een camper groot rijbewijs in de praktijk nét iets dan de regels doen vermoeden. Wanneer er op het kentekenbewijs namelijk staat dat het voertuig 3.100 kilogram weegt mag je in theorie met een rijbewijs B de weg op gaan. Houd er dan alleen wel rekening mee dat de camper níet vakantieklaar is. De zitplaatsen en extra belading zoals fietsen, een watertank en bagage zijn dan niet meegerekend. Uiteindelijk ga je in de praktijk dan ook vaak over het maximaal toegestane gewicht van 3.500 kilogram heen. Omdat veel camperreizigers onbewust met een te zware camper rijden, staat hier een flinke boete op. Als dit het geval is dan moet het kentekenbewijs aangepast worden en is een C1 rijbewijs nodig om met de camper op pad te gaan. Gelukkig hoeft dit niet lang te duren en is zowel de theorie als praktijk van een C1 rijbewijs op veel plaatsen te halen.

Grote camper huren voor meerdere personen

Vanuit onze eigen ervaring weten wij als geen ander dat een camper groot rijbewijs met name handig is als je met meerdere personen op pad gaat. Hierbij valt te denken aan een camper 5 personen waarin plaats genoeg is voor het hele gezin. Als je nog niet vaak weg bent geweest met een camper, ligt het huren vaak het meest voor de hand. Wat kost een camper huren? Dat is dan ook een veelgestelde vraag als personen voor de eerste keer een camperreis gaan maken. Hiermee voorkom je uiteindelijk teleurstellingen en is het later alsnog mogelijk om een jonge tweedehands camper aan te schaffen. Hierdoor weet je in ieder geval zeker wat de eisen én wensen van de camper zijn.

Een camperreis met het hele gezin

Een camper groot rijbewijs is ideaal om er met het hele gezin op uit te trekken in een camper die aan alle wensen voldoet. Dit is dan ook direct de basis voor een onvergetelijke campervakantie die onbetaalbare herinneringen voor het hele gezin zal zorgen. Ga voor een camperreis Europa en stippel samen een mooie route uit. Hierna ga je er met de camper op uit om langs de meest prachtige landschappen te rijden. Omdat je over een rijbewijs C beschikt is het dan ook geen probleem om voor een camper groot rijbewijs huren te gaan.

Welke camper past bij jou?