Contact

Camper tips voor beginners

Wij hebben camper tips voor beginners verzameld zodat jij goed voorbereid op weg gaat. Zo is camper rijden voor veel personen hét ultieme gevoel van vrijheid. Wie wilt nou niet urenlang door de meest prachtige en alsmaar veranderende landschappen van Europa rijden. Dit romantische beeld is dan ook een van de beweegredenen waarom je voor een camper huren of kopen zou moeten gaan. Om te voorkomen dat je dromen in duigen vallen hebben wij tips verzameld die ervoor zorgen dat jij met een realistisch op pad gaat. Hierdoor kan je vervolgens éxtra van de campervakantie genieten.

Campers voor beginners

Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 650 per week
Aantal personen: 6 Prijs v.a. € 650 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 650 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 650 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 650 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 650 per week
Aantal personen: 2,5 Prijs v.a. € 650 per week
Aantal personen: 2,5 Prijs v.a. € 725 per week

1. Ga voor de juiste soort camper

Een van de eerste camper tips voor beginners is om niet zomaar een camper op gevoel te kiezen. Zo is het verleidelijk om voor een knusse camper te gaan met catchy kleuren of authentieke kenmerken. Of juist voor een grote splinternieuwe camper die van alle gemakken voorzien is. Tóch raden wij van harte aan om dit niet te doen. Zo moet je verder kijken dan het uiterlijk alleen. Ga na wat voor verschillende type campers er zijn en wat hier de voor- en nadelen van zijn. Onderstaand hebben wij de verschillende soorten campers op een rijtje gezet.

2. Camperplekken zijn (soms) gratis, een camper zelf niet

Over typisch Nederlands gesproken. Wij zijn namelijk dol op gratis camperplekken. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Zo is het enorm fijn dat je in sommige landen gratis kan overnachten met een camper. Hiermee bespaar je namelijk kosten die je vervolgens ergens anders aan kan besteden. Maar, onthoud dat de camper zelf alles behalve gratis is. Zo zijn er standaardkosten waar je rekening mee moet houden zoals brandstof, camperverzekering, wegenbelasting én de terugkerende APK keuring. Ook kunnen daar nog stallingskosten bijkomen als je thuis niet voldoende ruimte hebt om een camper op te slaan.

3. Huur eerst bij twijfels

Als je nog twijfelt om een camper te kopen raden wij het sterk aan om eerst voor een camper huren te gaan. Dit is dan ook niet voor niets een van onze camper tips voor beginners. Zo is het enorm zonde om een camper te kopen en er vervolgens achter te komen dat campervakanties niet voor jou weggelegd zijn. Ook kan het simpelweg voorkomen dat een camper niet over alle faciliteiten beschikt die jij graag zou hebben. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je voor een ‘simpel supermarktbezoek’ je hele hebben en houden in moet pakken om weg te rijden. Als je 100% zeker bent van een geschikte camper is het dan ook pas aan te raden om er een te kopen.

4. Ook bij een camperreis zijn regels

Ondanks dat je natuurlijk ultieme vrijheid ervaart tijdens een camperreis Europa is het níet alleen maar vrijheid. Sterker zelfs, op Europese bodem is het maar op weinig plaatsen toegestaan om wild te kamperen. Je moet dan ook vaak op zoek naar plaatsen waar het overnachten in een camper is toegestaan. Ook hierbij kan het ietwat idyllische plaatje in je hoofd misschien verstoord worden door een betonnen parkeerplaats. Denk hier vooraf goed over na om niet voor (onaangename) verrassingen te komen staan.

5. Een camper is géén auto

Ben ervan bewust dat een camper geen auto is. Zo is een camper vele malen groter, zwaarder en neemt het daardoor ook grotere bochten. Ook de lengte is vaak veel langer dan bij een personenauto waardoor dit ook een van onze camper tips voor beginners is. Tijdens het rijden is het belangrijk om hiervan bewust te zijn in je achterhoofd. Plak eventueel zelfs de afmetingen op het dashboard van de camper zodat je weet wat de afmetingen zijn. En kom niet onverwacht voor een tunnel of veerboot te staan zonder dat je weet of het gaat passen. Bij twijfels laat je iemand uitstappen om verder te begeleiden.

6. Zelf meenemen op campervakantie

Ook essentieel onderdeel van camper tips voor beginners is het meenemen van alle benodigdheden voor een camperroute Nederland. Hiertoe behoort natuurlijk de keuken inventaris zoals pannen, borden, bekers en bestek. Maar ook stoelen en tafels voor buiten zijn belangrijk om mee te nemen. Wat je precies mee moet nemen hangt af van je persoonlijke wensen en eisen. Voorkom uiteindelijk ook dat het totale gewicht van de kamper het maximumgewicht overschrijdt.

Bekijk hier nog 10 gouden tips!

Welke camper past bij jou?