Aantrekkelijke last minutes in mei en juni!

Camper tips voor beginners

Ga goed voorbereid op pad met camper tips voor beginners. Maak kennis met het ultieme gevoel van vrijheid. Rijd urenlang door prachtige landschappen op Europese bodem. Dit romantische beeld is voor personen één van de redenen om met de camper op reis te gaan. Voorkom dat deze droom in duigen valt én bereid je dus goed voor. Hierdoor kan je uiteindelijk optimaal genieten van de campervakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Aan de slag dus!

Campers voor beginners

Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 750 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2,5 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 725 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 795 per week
Aantal personen: 2 Prijs v.a. € 845 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 695 per week
Aantal personen: 4 Prijs v.a. € 725 per week

Camper tip 1: ga voor de juiste soort camper

Een van de eerste camper tips voor beginners is om niet zomaar een camper op gevoel te kiezen. Zo is het verleidelijk om voor een knusse camper te gaan met catchy kleuren of authentieke kenmerken. Of juist voor een grote splinternieuwe camper die van alle gemakken voorzien is. Tóch raden wij van harte aan om dit niet te doen. Zo moet je verder kijken dan het uiterlijk alleen. Ga na wat voor verschillende type campers er zijn en wat hier de voor- en nadelen van zijn. Onderstaand hebben wij de verschillende soorten campers op een rijtje gezet.

  • Half integraal camper
  • Integraal camper
  • Alkoof camper
  • Kleine buscamper kopen

Camper tip 2: ga na wat voor rijbewijs je nodig hebt

Als een camper maximaal 3.500kg is en niet meer dan 8 personen vervoert (zónder de bestuurder) dan heb je genoeg aan een rijbewijs B. Bij zwaardere campers heb je in veel gevallen een rijbewijs C of C1 nodig. Met het gewicht wordt in dat geval de toegestane maximummassa bedoeld. Dat is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Campers met méér dan 8 zitplaatsen mogen alleen gereden worden als je in het bezit bent van een busrijbewijs (rijbewijs D of D1). Zorg dat je vóór vertrek 100% zeker bent dat je in de betreffende camper mag rijden!

Camper tip 3: een camper is niet gratis, camperplaatsen (soms) wél

Over typisch Nederlands gesproken. Wij zijn namelijk dol op gratis camperplekken. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Zo is het enorm fijn dat je in sommige landen gratis kan overnachten met een camper. Hiermee bespaar je namelijk kosten die je vervolgens ergens anders aan kan besteden. Maar, onthoud dat de camper zelf alles behalve gratis is. Zo zijn er standaardkosten waar je rekening mee moet houden (brandstof, camperverzekering, wegenbelasting en de APK-keuring). Ook kunnen daar nog stalling kosten bijkomen als je thuis niet voldoende ruimte hebt om een camper op te slaan.

Camper tip 4: houd rekening met kampeerregels

Ondanks dat je natuurlijk ultieme vrijheid ervaart tijdens een camperreis Europa is het níet alleen maar vrijheid. Sterker zelfs, op Europese bodem is het maar op weinig plaatsen toegestaan om wild te kamperen. Je moet dan ook vaak op zoek naar plaatsen waar het overnachten in een camper is toegestaan. Ook hierbij kan het ietwat idyllische plaatje in je hoofd misschien verstoord worden door een betonnen parkeerplaats. Denk hier vooraf goed over na om niet voor (onaangename) verrassingen te komen staan.

Camper tip 5: leer rijden met een camper

Ben ervan bewust dat een camper géén auto is. Zo is een camper vele malen groter, zwaarder en neemt het daardoor ook grotere bochten. Ook de lengte is vaak veel langer dan bij een personenauto waardoor dit ook een van onze camper tips voor beginners is. Tijdens het rijden is het belangrijk om hiervan bewust te zijn in je achterhoofd. Plak eventueel de afmetingen op het dashboard van de camper zodat je zeker weet wat de afmetingen zijn. En kom niet onverwacht voor een tunnel of veerboot te staan zonder dat je weet of het gaat passen. Bij twijfels laat je iemand uitstappen om verder te begeleiden.

Camper tip 6: ga na wat je zelf kan meenemen op campervakantie

Een essentieel onderdeel van camper tips voor beginners is het meenemen van alle benodigdheden voor camperroutes Nederland. Hiertoe behoort natuurlijk de keuken inventaris (pannen, borden, bekers, bestek etc.). Maar, ook stoelen en tafels voor buiten zijn belangrijk om mee te nemen. Wat je precies mee moet nemen hangt af van je persoonlijke wensen en eisen. Voorkom uiteindelijk ook dat het totale gewicht van de kamper het maximumgewicht overschrijdt.

Camper tip 7: ga eerst voor een camper huren

Als je nog twijfelt om een camper te kopen raden wij het sterk aan om eerst voor een camper huren te gaan. Dit is dan ook niet voor niets een van onze camper tips voor beginners. Zo is het enorm zonde om een camper te kopen en er vervolgens achter te komen dat campervakanties niet voor jou weggelegd zijn. Ook kan het simpelweg voorkomen dat een camper niet over alle faciliteiten beschikt die jij graag zou hebben. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je voor een ‘simpel supermarktbezoek’ je hele hebben en houden in moet pakken om weg te rijden. Als je 100% zeker bent van een geschikte camper is het dan ook pas aan te raden om er een te kopen. Ook niet onbelangrijk: wat kost een camper huren?

Bekijk hier nog 10 gouden tips!

Welke camper past bij jou?