Contact

Welk rijbewijs voor camper

Welk rijbewijs voor een camper heb je nodig? Deze vraag gaan we op deze pagina volledig beantwoorden, zodat jij goed voorbereid bent op jouw camperreis. Een camper is natuurlijk een stukje groter dan regulier persoonsvervoer, dus jij moet als bestuurder bewust zijn van de verschillen. Als je nog nooit in een camper hebt gereden is het ook aan te raden om van tevoren goed onderzoek te doen of alvast een cursus rijden met de camper te volgen. Je kunt ook altijd bij ons terecht voor advies. 

Wij hebben zelf campers voor 2 tot 6 personen. Deze zijn allemaal te besturen met een B-rijbewijs (autorijbewijs). Dat wil zeggen dat jij als bestuurder in principe niet verplicht bent een cursus te volgen of een extra rijbewijs te halen.  

Waar een bestuurder aan moet voldoen 

Met alleen een B-rijbewijs ben je er nog niet, je moet namelijk wel de nodige rijervaring hebben. Als bestuurder van de camper moet je minimaal 25 jaar oud zijn en minimaal 5 jaar in bezit zijn van je B-rijbewijs.  

Eisen van Camperhuren.nl 

Bij Camperhuren.nl moet je voorafgaand aan jouw camperreis aangeven wie de bestuurders gedurende de reis zullen zijn. Hiervan kun je tijdens de reis niet van afwijken. Voor de reis moet je als bestuurder alle instructies opvolgen die door ons zijn gegeven. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat je voorzichtig en veilig moet rijden. Het is absoluut niet toegestaan om harder te rijden dan de maximale toegestane snelheid. Wij adviseren een maximale snelheid van 100 – 110 km/u (houdt er rekening mee dat de maximumsnelheid op de meeste Nederlandse snelwegen 100 km/u is).

Hier moet je rekening mee houden

Welk rijbewijs nodig voor een grote camper? 

Welk rijbewijs je nodig hebt voor een camper is afhankelijk van de maximaal toegestane massa van de camper. Bij ons zitten alle campers onder de massa van 3.500 kg, maar zodra een camper hierboven komt, moet je een ander rijbewijs bezitten. Dit rijbewijs, ook wel ‘groot rijbewijs’ genoemd valt in de C-categorie. Als de camper tussen de 3.500 kg en 7.500 kg zit, is een C1 rijbewijs al voldoende. Kom je boven een massa van 7.500 kg? Dan moet je een C-rijbewijs halen. 

Welk rijbewijs voor een camper je nodig hebt, kan ook afhankelijk zijn van het aantal personen die je gaat vervoeren. Met een C1 rijbewijs blijf je aan de limiet van 6 personen zitten, maar met een C-rijbewijs komt daar verandering in. Als je in bezit bent van een groot rijbewijs, mag je namelijk 8 personen meenemen. Wil je meer dan 8 personen mee op reis nemen? Dan is een D-rijbewijs verplicht, ook wel bus rijbewijs genoemd. Een camper met meer dan 8 plekken komt echter zelden voor.  

Heb je reisplannen? 

Nu je weet welk rijbewijs voor een camper nodig is, overweeg je misschien wel eens op pad te gaan met een camper! Je kunt makkelijk een camper huren of kopen bij ons. De campers zijn van de merken Dethleffs en Sunlight. Deze staan bekend om de Duitse kwaliteit en hoogwaardige afwerking. Jij kunt genieten van een zorgeloze vakantie met een van onze modellen. Bekijk onze beschikbare koopmodellen of al onze huurcampers hieronder! 

Camper huren

Inspiratie voor jouw reis

Nu je toch al reisplannen hebt, kun je net zo goed even een kijkje nemen op onze inspiratiepagina. Hier staan verschillende camperreizen uitgestippeld, met alle bezienswaardigheden die je ooit gezien moet hebben! Bekijk alvast:

Of kijk hieronder de complete inspiratiepagina, om jouw reisideeën op te doen.

Laat je inspireren!

Welke camper past bij jou?