Contact

Camperreis Zweden

Een bezoek aan Zweden kan zeker niet ontbreken aan een camperreis door Scandinavië. Zweden staat bekend om zijn mooie natuur met afwisselend bossen, bergen en meren. Ook zijn er bijzondere dieren en prachtige steden te vinden. Een camper is de ideale manier om dit prachtige land te verkennen. Lees snel verder om meer te weten over Zweden voor jouw campervakantie.

Met de camper in Zweden

Zweden bezoeken met de camper is super. In Zweden zijn de wegen heel rustig en kun je kilometers met de camper rijden zonder een tegenligger tegen te komen. Je kunt Zweden met de camper bereiken via de brug die Kopenhagen met Malmö verbindt of je kiest ervoor om met de veerverbinding te gaan. Op de meeste plekken heb je geen tolwegen. Enkele uitzonderingen zijn de Sontbrug die Zweden met Denenmarken verbindt, lees er hier meer over. Ook in een aantal steden zoals Stockholm vragen ze milieubelasting. Bekijk hier het Zweedse Tolsysteem.

In Zweden geldt het allemansrecht, dit houdt in dat je bijna overal voor maximaal 24 uur kan doorbrengen. Lees hier meer over het allemansrecht. Je kunt de nacht natuurlijk ook op een Zweedse camping doorbrengen. Op alle campings heb je een Europese Camping Keycard nodig. Deze kun je online of bij de camping zelf kopen.

Het is verplicht in Zweden om een gevarendriehoek bij te hebben. Daarnaast zijn er afwijkende toegestane snelheden, op NKC kun je de maximum snelheden in Zweden bekijken.

Een camper kopen?

Prijs: VERKOCHT Aantal slaapplaatsen: 4 Bouwjaar: 2016
Prijs: Nog niet bekend. Binnenkort in de showroom. Aantal slaapplaatsen: 4 Bouwjaar: 2020
Prijs: € 61.900,- Aantal slaapplaatsen: 4 Bouwjaar: 2018
Prijs: € 57.900,- Aantal slaapplaatsen: 4 Bouwjaar: 2018
Prijs: € 52.900,- Aantal slaapplaatsen: 6 Bouwjaar: 2018
Prijs: Nog niet bekend. Binnenkort in de showroom. Aantal slaapplaatsen: 6 Bouwjaar: 2020

Meer over Zweden

Zweden is met 450.295 km² het grootste land in Scandinavië. Het land heeft ongeveer 9,9 miljoen inwoners en de hoofdstad is Stockholm. Andere grote steden zijn Göteborg, Malmö en Uppsala. De voertaal van de meeste Zweden is Zweeds. De meeste Zweden spreken overigens ook goed Engels. In Zweden betalen ze met de Zweedse kroon (SEK), bekijk Coinmill voor de huidige wisselkoers. Het zuiden van Zweden kent een zeeklimaat dat in noordelijke en oostelijke richting geleidelijk overgaat naar een landklimaat. In het zuiden van Zweden zijn de gemiddelde temperaturen nauwelijks lager dan in Nederland. Over het algemeen begint de herfst een stuk vroeger dan in Nederland, de dagen worden dan snel korter en de avonden koeler. De afstand vanaf Amsterdam naar Stockholm is ongeveer 1.128 kilometer.

Wist je dat?

Eten en drinken in Zweden

Het bekendste Zweedse eten is smörgåsbord, dit kun je vergelijken met een 4 gangen buffet met veel vis en vlees. Het buffet begint met een haringbuffet, hier krijg je verschillende ingemaakte haring. De tweede gang is op verschillende manieren klaargemaakte zalm. Als derde gang zijn er koude vleesgerechten en als laatste gang krijg je warme vleesgerechten. Alsof het niet genoeg is heb je vaak nog de keuze uit kleine bijgerechten als garnalen, krab, salades, aardappelen of brood.

Een ander bekend Zweeds gerecht zijn Köttbullar, dit zijn Zweedse gehaktballetjes. Deze gehaktballetjes worden vaak met verschillende soorten pasta’s gegeten. Ze worden bereid met speciale kruiden die ervoor zorgen dat ze een heel aparte smaak krijgen.

Veel restaurants in Zweden zijn niet goedkoop. Dit betekent niet dat dat je helemaal niet kan gaan uiteten. Je kunt geld besparen door bijvoorbeeld in de middag warm te eten in plaats van ‘s avonds. Als je in Stockholm bent kun je de eethuizen in de ondergrondse markt op het Hötorget plein bezoeken. Hier vind je meerdere goedkopere restaurants. Ook op de Hötorget markt vind je betaalbare visrestaurantjes waar je typisch Scandinavisch kan eten. In Zweden worden fooien automatisch verrekend in de prijs. Het is dus niet nodig om nog extra fooi te geven op de gewone prijs.

Het kraanwater in Zweden is schoon en kun je drinken. Ook het water uit de stromende bergbeekjes en riviertjes zijn van drinkbare kwaliteit. Zweden zijn echte koffiedrinkers, er zijn dan ook ontzettend veel koffietentjes te vinden. Een typisch Zweedse versnapering bij de koffie is een Kanelbulle, dit is een Zweeds broodje met boter-kaneelvulling. Bestel je in Zweden een kop koffie (of thee) dan is het gebruikelijk dat je je kopje gratis nog een keer mag bijvullen. Dit wordt påtår genoemd en is bij de prijs inbegrepen (påtår ingår). Staat het niet duidelijk vermeld dan kan je er altijd naar vragen. Het geldt echter alleen voor gewone koffie en niet voor bijvoorbeeld cappuccino. De alcoholprijzen op een terrasje of in een restaurant zullen hoger zijn dan in Nederland. Daarnaast mag alcohol met een alcoholpercentage van 3,5% niet overal verkocht worden, je moet daarvoor naar een staats slijterij.

Handige informatie

Alarmnummer: 112
Pech onderweg:
Assistancekåren: tel: 0046 – 020-912 912.
Wegenwacht (Vägverket): +46-(0)771-119 119
(Zweedse ‘ANWB’): +46-8-690 38 50
Actuele verkeersinformatie:
Engelstalige telefonische verkeersinformatie: +46 07 71 24 24 24.

Alles over tolwegen in Zweden

Welke camper past bij jou?