Contact

met de camper naar spanje

Met de camper op wintersport

Trotseer probleemloos de kou

Camperen in de winter primitief? Dat is verleden tijd. Campers zijn tegenwoordig perfect geïsoleerd en veel campings en camperplaatsen aan de piste zijn vaak voorzien van allerlei faciliteiten. Denk aan luxe verwarmd sanitair, een droogruimte voor ski’s, wellness en een gezellig restaurant waar je terecht kunt voor een stevig ontbijt of een lekker diner. Met de juiste voorbereiding voor jouw wintersport trotseer jij probleemloos de sneeuw en de kou. In dit blog delen wij een aantal handige tips zodat je er straks lekker warmpjes bij zit.

Praktische tips vóór vertrek

Bij hevige sneeuwval kan sneeuwruimen een dagelijkse bezigheid zijn. Neem een sneeuwschep mee, inclusief een trap en een bezem om ook het dak en de ramen sneeuwvrij te houden. Tank regelmatig en wacht niet tot de tank bijna leeg is. Mocht je dan ingesneeuwd raken, dan blijft de verwarming het in elk geval nog een hele poos doen. Check vóór vertrek de tarieven op de camping/camperplaats voor elektra. Gasverwarming is ‘s winters namelijk in verhouding vaak goedkoper, dus kan het interessant zijn om een extra gasfles mee te nemen. Oefen thuis alvast met het omleggen van sneeuwkettingen, want er is niets zo vervelend om in de kou en natte sneeuw daar voor het eerst mee te stoeien. Een knielmatje, een paar werkhandschoenen en eventueel een oude jas zijn dan ook geen overbodige luxe, want vaak zijn de straat en banden erg vies. Goed zicht in een regen- of sneeuwbui is ook essentieel, dus controleer je ruitenwisserbladen, vul je ruitenwisservloeistof bij met antivries geschikt voor min twintig graden Celsius én neem een reserve flacon antivries mee. Lange ijskrabbers voor het grote voorruit zijn ook erg handig. Tot slot loont het om de deurrubbers van tevoren te behandelen tegen vastvriezen met speciale stiften, talkpoeder of vaseline.

Winterbanden en sneeuwkettingen

In winterse omstandigheden zijn winterbanden, dan wel all-seasonbanden, vaak verplicht. Hoewel dus niet altijd verplicht, riskeer je bij schade wel aansprakelijkheid en een fikse boete als je zonder rijdt. Winterbanden herken je aan het sneeuwvloksymbool. Sneeuwkettingen kunnen in bergachtige gebieden bij winterse omstandigheden verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. De ANWB heeft een mooi overzicht per land gemaakt van de verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. In de video hieronder van de NKC wordt uitgelegd hoe je sneeuwkettingen bij een camper moet gebruiken.
Uitrusting wintersport met de camper

Je hebt al kunnen lezen dat met de camper naar de wintersport een heel andere voorbereiding vergt dan camperen in de zomer. Zwemkleding, slippers en een tuinset maken plaats voor snowboots, ski’s en handschoenen. Naast de juiste kleding en het juiste schoeisel hebben wij hier nog een paar technische zaken die nuttig kunnen zijn op jouw inpaklijst:

 • Veiligheidshesjes (bij het huren van een camper van Camperhuren.nl krijg je die er standaard bij);
 • Startkabels, voor als de accu bij extreme kou onvoldoende capaciteit blijkt te hebben;
 • Isolatiedeken;
 • Isolatiemateriaal voor de cabineramen en eventueel een gordijnafscheiding voor de cabine, waar het doorgaans wat kouder is;
 • Slotontdooier (nooit in de auto laten liggen!);
 • Sleepkabel;
 • Zaklantaarns met voldoende reservebatterijen;
 • Reserve motorbrandstof;
 • Jerrycan voor schoon water (als de leidingen bevriezen);
 • Brede rol plakband om portiersloten vrij van sneeuw te houden bij parkeren;
 • Stroomkabel voor 230 volt met rubber dat bij vorst soepel blijft. Hang de kabel op, zodat hij niet aan de grond vastvriest, of verplaats hem elke dag;
 • Ventilatorkacheltje voor bij- of noodverwarming als er 230 volt beschikbaar is;
 • Föhn (230 V). Kan nuttig zijn bij bevriezing van portiersloten, leidingen, kranen etcetera;
 • Verwarmingsmat (230 V) tegen koude voeten, vooral in busjes en oudere campers zonder dubbele vloerconstructie.

Ventileren is een must

‘s Winters blijven deuren en ramen natuurlijk zoveel mogelijk dicht om de kou buiten te houden. Maar de aanwezigheid van mensen, het koken en sommige kachels zorgt voor veel vocht in de camper. Dat condenseert op de koudere plekken, zoals de cabine, de ruiten, de achterzijde van sommige kastjes en voorin de alkoof. Om te voorkomen dat het vocht uiteindelijk doordringt in de camperwanden is ventileren noodzakelijk. Zet de ramen op een kiertje en laat bij stilstand bij kastjes waarin het koud is het deurtje open staan.

Vorstschade voorkomen

Als het vriest, kan de apparatuur ook bevriezen, en eenmaal bevroren apparatuur is niet zomaar weer ontdooid. Vorstschade ligt dan op de loer bij alles waar water in zit. Vooral alles wat buiten het verwarmde woongedeelte zit verdient aandacht, zoals de afvalwatertank en wateraftapkranen onder de auto. Maar ook alles binnenin de camper wat op koude plekken ondergebracht is, loopt risico, zeker als de verwarming het begeeft. Bedenk van tevoren een noodoplossing (ventilatorkacheltje) én tap tijdig water af, want als het eenmaal vriest kan het te laat zijn. Vergeet daarbij niet de restjes in de waterpomp, zwanenhalzen, stankafsluiters en dergelijke. Soms is het handiger om alleen water in een losse jerrycan mee te nemen.  Vaak hebben wintercampings waterafvoer ter plekke, zodat de tankafvoerkraan open kan blijven. Het afvalwater opvangen in een emmer of bak en die steeds legen, kan natuurlijk ook. Overigens kan er dan ook ijsafzetting in de leiding ontstaan. Kranen en leidingen omwikkelen met elektrisch verwarmingsband of de föhn er even op zetten kan dan een oplossing zijn. Kortom, met wat voorbereiding kan je ook ‘s winters veel plezier aan de camper beleven, want het valt doorgaans allemaal erg mee.

Wintercampings

De faciliteiten die wintercampings tegenwoordig bieden worden steeds uitgebreider en luxer en dat zorgt er mede voor dat het echt geen afzien is om met je camper op wintersport te gaan. Je kunt denken aan een shop met dagelijks verse broodjes, een overdekt zwembad, wellness om na een intensieve dag je spieren lekker te verwennen, sanitair met vloerverwarming, privé badkamers, ski- en droogruimte, miniclub met kinderopvang, de skibushalte voor de deur of gezellige Tiroler restaurants met ‘s avonds live muziek. Op Snowplaza.nl staat een mooie top 10 van wintercampings in Oostenrijk. Daar zit vast iets van je gading bij, maar ons advies is wel: boek tijdig! Want deze allesvoorzienende wintercampings winnen aan populariteit en zijn snel volgeboekt. Die populariteit blijkt ook uit een poll op de website van de NKC.

Camper wint in de winter aan populariteit

Eind 2018 hield de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) een poll op hun website. Hieruit bleek dat tien procent van de camperaars met hun favoriete vervoermiddel naar de wintersport vertrekt. De poll werd ingevuld door 9.638 respondenten. Oostenrijk is veruit het populairste wintersportland (50%), gevolgd door Duitsland en Frankrijk. In de winter zijn Italië, Zwitserland en Noorwegen minder in trek. De overnachtingsmogelijkheden voor camperaars vlakbij wintersportgebieden zijn legio. De website Campercontact.com laat er maar liefst 1.592 zien in Europa. Om naar de sneeuw te kunnen, liet ongeveer de helft van de camperaars een aanpassing doen aan zijn camper, uiteenlopend van het aanbrengen van extra isolatie tot het aanschaffen van een wintervoortent. Geliefde bezigheden van camperaars tijdens de wintersport zijn logischerwijs skiën en snowboarden, maar ook wandelen is populair.

Waarom met een camper naar de wintersport?

Wintersport met de camper vergt dus iets meer voorbereiding dan een zomerse trip, maar er staat ook heel veel tegenover. Skiën vanaf de camping, wandelen in een kerstkaart, glühwein aan de ijsbar, veel knusse momenten met elkaar, het buitengevoel én vriendelijker voor de portemonnee. Kortom, gewoon doen! En de fijnste camper voor de winter uit onze vloot is de vol integraal.